Per la inclusió de la diversitat cultural en els equipaments catalans
El CoNCA insta les institucions culturals a reflectir la diversitat de la societat amb una mirada més "ample"El document reconeix que hi ha una predisposició "positiva" però assenyala que cal una major "representació"
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha presentat aquest dimarts l'informe 'El tractament de la diversitat cultural a les institucions', un document que fa una primera diagnosi sobre la situació actual i aporta una sèrie de recomanacions per tal de millorar la seva presència. El document reconeix que hi ha una predisposició "positiva" però assenyala que cal augmentar la "representació" i oferir una mirada més "ample". La vicepresidenta del CoNCA, Margarida Troguet, ha explicat que durant els darrers anys la població s'ha tornat més diversa, per exemple ètnicament, i que això s'ha de tenir en compte. "Les pràctiques i les institucions culturals han de ser un reflex de la societat", afirma.
L'acte, presidit per Troguet, ha estat presentat per Tania Safura Adam, membre del CoNCA, i moderat per Viviana Orgu, presentant l’informe Jordi Baltà, qui ha destacat sis arguments principals per tractar la diversitat cultural i deu conclusions que s’han extret de l’estudi que havia elaborat ell amb Joaquina Bobes i Àngel Mestres i nombroses col·laboracions.
Seguidament ha establert un seguit de recomanacions que s’extreuen de l’estudi, però ha deixat clar la immensa casuística del tema que impedeix aplicar un model únic exitòs, sent més important en l’informe la particularitat que la quantificació.
El document busca definir els marcs en els quals els equipaments i institucions culturals poden incorporar la diversitat cultural i les possibles orientacions que poden adoptar per pal·liar les desigualtats que s’hi fan paleses. També analitza la manera com els equipaments culturals de Catalunya, especialment els públics, han incorporat la diversitat en els seus continguts i en la seva governança.
Recomanacions
L’informe incorpora un apartat on els autors formulen una sèrie de recomanacions a partir de l’anàlisi realitzada que es poden formular per a les administracions públiques, per a les institucions i equipaments culturals, i per al mateix CoNCA
Al Govern de la Generalitat i altres administracions en matèria de cultura
-
Compromís amb la diversitat en la legislació sobre drets culturals.
-
Concreció de la diversitat cultural en polítiques i mesures culturals, de manera continuada.
-
Foment d’una visió dinàmica de la cultura.
-
Integració de la cultura en estratègies i grups interdepartamentals relacionats amb la diversitat.
-
Tractament de la diversitat cultural als espais de governança de la cultura.
-
Transformació institucional per a una diversitat interna més gran.
-
Suport a l’adopció de plans d’acció en institucions i equipaments.
-
Suport institucional i plans d’impuls sectorials.
-
Suport a la mediació i l’atenció a la diversitat.
-
Criteris mesurables en el suport a institucions i equipaments culturals.
-
Diversitat en els comitès d’avaluació de sol·licituds i els jurats de premis.
-
Anàlisi de la diversitat en la composició de les institucions.
-
Formació interna en matèria de diversitat cultural.
-
Formació en matèria de diversitat cultural per a altres agents culturals.
-
Anàlisi de dades relatives a la participació cultural.
-
Incorporació de preguntes específiques a les enquestes i anàlisis.
-
Impuls de la recerca i la transferència de coneixement en relació amb la diversitat.
-
Anàlisi de les implicacions de la descolonització en les col·leccions patrimonials en l’àmbit català.
-
Anàlisi de les implicacions de la descolonització en les col·leccions patrimonials d’àmbit local.
A les institucions i equipaments culturals
-
Referències a la diversitat en les eines de definició institucional.
-
Atenció a la diversitat en els espais de governança.
-
Serveis de mediació o atenció a la diversitat.
-
Formació en matèria de diversitat.
-
Impuls a la diversitat d’expressions i continguts culturals.
-
Atenció a la diversitat en les col·leccions patrimonials.
-
Col·laboracions amb entitats i col·lectius.
-
Revisió de les polítiques de públics, amb atenció a la diversitat.
-
Millora de les dades i el coneixement en relació amb els públics.
L’informe subratlla que l’atenció a la diversitat cultural “és compatible amb el suport, la continuïtat i la centralitat de la llengua i la cultura catalanes com a elements d’identitat, expressió i cohesió social”. En aquest sentit, recorda que la cultura catalana “és dinàmica, s’ha construït mitjançant les aportacions de persones i expressions de molts orígens, i en formen part múltiples expressions i pràctiques”.
Acabada la presentació, ha tingut lloc una taula rodona amb sis participants, Diego Salazar, fundador de Connectats Cooperativa i director de Fes! Cultura, Montserrat Mallol, dels museus d’Olot; Virginia Cierco, de la Biblioteca de Sant Pau i de la Santa Creu, al Raval; Mabel Llevat, investigadora d’origen cubà especialista en temes d’indians; Salma Amazian, tècnica en immigració i Edma Sey, cantant, creadora i fundadora d’Afrokonnection;
Tots ells han anat exposant experiències personals vàries en el sentit del tractament de la diversitat en la cultura a diferents àmbits: des de les arts a les biblioteques, passant pels museus i les entitats.
L’acte ha acabat al migdia amb un torn obert de paraules entre el públic assistent, un públic majoritàriament femení i amb una nodrida representació de col·lectius procedents de l’immigració o que estan treballant en aquest àmbit.
Cita bibliogràfica
Baltà Portolès, Jordi; Bobes González, Joaquina i Mestres, Ángel. El tractament de la diversitat cultural a les institucions culturals catalanes. Barcelona: Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, 2024. <http://hdl.handle.net/20.500.12368/33846>
_____________________________________________________________________