ENCATC llança el segon número de la seva revista
El segon número de la revista bianual sobre gestió i política cultural de la xarxa europea ENCATC obre amb una reflexió al voltant d’allò que li depara a la cultura en l’era del postconfinament, tema reiteratiu al llarg de la publicació des de diverses òptiques. Hem volgut destacar-vos-en aquells que considerem que poden ser del vostre interès.
El primer analitza el canvi que han patit les principals destinacions de turisme cultural degut a les mesures adoptades per fer front a la pandèmia, que ha desplaçat el focus cap a altres espais menys turístics de forma sobtada. En aquest context d’incertesa, l’article “el futur del turisme cultural: passos cap a la resiliència i escenaris futurs”, signat per diversos experts de la Universitat de Breda, analitza els reptes als quals han de fer front aquestes noves destinacions per esdevenir resilients i contribuir a la seva sostenibilitat i la protecció del patrimoni a llarg termini, apuntant a quatre escenaris possibles: el turisme cultural slow impulsat per la comunitat o bé promogut per l’economia, aquell de tipus globalitzat amb una demanda més accelerada i el turisme glocalitzat.
Escenaris per al futur del turisme cultural. Font: ENCATC
La publicació també es fa ressò dels museus que s’han trobat amb la necessitat de reconsiderar la seva missió tradicional i de cercar noves estratègies de gestió i, especialment, de desenvolupament de públics. L’article “museus en la ‘nova normalitat’, reptes i oportunitats” indaga en la digitalització per afavorir la participació i la inclusió dels públics en els museus del futur pròxim.
D’altra banda, i davant el debat creixent en els darrers anys sobre la restitució i devolució de béns culturals i la descolonització, l’article “Blockchain i patrimoni cultural” planteja solucions innovadores per resoldre els problemes existents en aquests processos de restitució, gràcies a la tecnologia de blocs o blockchain. L’autora indica que aquesta tecnologia pot utilitzar-se per desincentivar la venda d’objectes saquejats i per gestionar una sèrie de drets compartits relacionats amb l’administració, la propietat i l’exposició d’alguns objectes qüestionats per haver estat sostrets en un context de guerra o colonialisme.
Altres temes interessants que hi trobareu inclouen aspectes com la revisió de la diplomàcia cultural en temps difícils, la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial a través de la col·laboració interregional i diversos apunts sobre el futur del sector després de la pandèmia.
Revista completa:
European Journal of Cultural Management and Policy. (2020). Vol. 10 (2)
https://www.encatc.org/en/resources/encatc-journal/
_______________________________________________________________________