Precarietat laboral, tecnologies immersives, drets digitals o la crisi del sistema cultural entre les novetats bibliogràfiques


Novetats bibliogràfiques del Centre d'Informació i Documentació (CIDOC) del CERC que inclou una tria de les novetats editorials aparegudes al mercat durant els darrers mesos i incorporades al catàleg del Centre.

Recordeu que també podeu consultar totes les novetats a CERCLES, el catàleg del CIDOC.


 

Barrio Andrés, M.

Formación y evolución de los derechos digitales

Santiago-Chile : Olejnik, 2021 - ISBN: 9789563929225
 

Aquest llibre analitza la insuficiència reguladora – partint de la regulació vigent a Espanya – en relació amb els drets digitals en un context de transformació digital, suposadament destinat a servir per millorar la qualitat de la democràcia i els drets dels ciutadans. Segons l'autor, aquesta situació ha fet possible la proliferació de monopolis que redueixen la competència en el mercat digital, l'augment de les desigualtats o la consolidació d'una estructura de vigilància en temps real sobre els nostres comportaments.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Durand, C.

Techno-féodalisme : critique de l'économie numérique

Paris : Zones, 2020 - ISBN: 9782355221156
 

L’autor d’aquest llibre aprofundeix en la deriva de les condicions originals de les start-ups digitals, fent una crítica al poder creient de les grans empreses tecnològiques. És el que anomena “tecnofeudalisme”, un nou tipus de feudalisme basat en els règims antics però modernitzat per la concentració de l’economia digital.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Francés, M., Orozco, G., Bustamante, E. (coords.)

La Comunicación audiovisual en tiempos de pandemia

Barcelona : Gedisa, 2021 - ISBN: 9788418525681
 

Aquesta obra reflexiona sobre l’impacte de la pandèmia en el sistema mediàtic i com aquesta ha alterat l’accés a una informació rigorosa i contrastada, la divulgació científica i cultural durant la crisi, el tractament dels col·lectius socials més vulnerables als mitjans, els models de comunicació pública o la situació dels mitjans en el període postpandèmic.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Jepson, A. S. (ed.), Walters, T. (ed.)

Events and well-being

Abingdon : Routledge, 2021 - ISBN: 9780367491802
 

Aquest llibre analitza, des d’un vessant multidisciplinària, la contribució de toa mena d’esdeveniments al benestar de les persones i les comunitats. Els estudis de cas procedeixen de tot el món i apliquen una diversos enfocaments teòrics a la conceptualització del benestar aplicada als esdeveniments i a les metodologies utilitzades per aconseguir els objectius de la recerca.


 

__________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Marxen, E.

Deinstitutionalizing art of the nomadic museum: practicing and theorizing critical art therapy with adolescents

New York : Routledge, 2020 - ISBN: 9780815361268
 

Aquest llibre explora la possibilitat que el “museu nòmada” faciliti la resistència social i política a través del compromís amb les pràctiques artístiques crítiques. L’autor convida el lector a comprendre millor els esforços sociohistòrics que es van fer en antropologia, psiquiatria, filosofia i ciències polítiques per a desinstitucionalitzar la instrumentalització de l'art.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Rodó-Zárate, M.

Interseccionalitat : desigualtats, llocs i emocions

Manresa : Tigre de Paper, 2021 - ISBN: 9788416855964
 

Aquest llibre porta al nostre context els debats que hi ha en l’àmbit internacional sobre la interseccionalitat i proposa una aproximació pròpia. L’autora aporta eines concretes per aplicar marcs interseccionals a la investigació, nous conceptes per reflexionar sobre les posicions d’opressió i privilegi i elements per encarar alguns dels reptes polítics actuals: les exclusions dins els feminismes, la relació entre la lluita de classes i altres eixos de desigualtat, la crítica antiracista als moviments feministes i d’esquerres o el sorgiment de nous subjectes polítics.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Roig i Badia, M.

Barcelona, cultura sense capital: de l'ebullició col·lectiva al talentisme creatiu

Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2021 - ISBN: 9788491911814
 

‘Com és que l'independentisme, més enllà d'algunes proclames, no té un discurs elaborat sobre la cultura?’ Aquesta obra fa balanç de quaranta anys d’institucions culturals a Catalunya analitzant la turistificació de la cultura, la precarietat laboral o la mercantilització de la banalitat, com ho identifica l’autor, que denuncia la dissolució de la particularitat cultural catalana i la recessió de l’ús de la llengua.


 

__________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Siciliano, M. L.

Creative control: the ambivalence of work in the culture industries

New York : Columbia University Press, 2021- ISBN: 9780231193818
 

Què significa ser creatiu en el capitalisme contemporani? L’autor d’aquesta obra explora les contradiccions del treball creatiu, marcat per la precarietat econòmica. Des d’una òptica etnogràfica i sociològica, el llibre explica per què els treballs cool ens ajuden a entendre com els treballadors poden arribar a participar en la seva pròpia explotació.


 

__________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Stiegler, C.

The 360º gaze: immersions in media, society, and culture

Cambridge, Massachussetts : The MIT Press, 2021 - ISBN: 9780262045667
 

Més enllà dels estudis acadèmics centrats en la vessant tecnològica dels canvis culturals i econòmics que han suposat les experiències d’immersió en la cultura, aquest llibre se centra en la vessant humanística i social d’aquest canvi de paradigma, centrant-se en les implicacions humanes d’aquests mitjans immersius en la cultura postmoderna. El text es nodreix d’experiències d’immersió existents en literatura, cinema, televisió, arts escèniques, gaming i altres tecnologies immersives.


 

_______________________________________________________________________________________________________________________________


 

Szántó, A.

The Future of the museum: 28 dialogues

Berlin : Hatje Cantz, 2020 - ISBN: 9783775748278
 

Cap a on va el futur dels museus? A partir de vint-i-vuit converses amb directors de museus d’arreu del món durant una època de canvis marcada per la pandèmia, l’obra reflecteix el ràpid creixement del panorama museístic i intenta identificar els nous models que s’estan desenvolupant. Cadascuna de les converses explora un tema concret de rellevància per a les institucions artístiques i ofereixen una visió de com els museus de tot el món estan experimentant una fase accelerada de reavaluació i reinvenció.


 

_____________________________________________________________________________________________________________________________


 

Urteaga, E.

La Politique culturelle au Pays Basque  

Paris : L'Harmattan, 2021 - ISBN: 9782343223278
 

Aquest llibre fa un repàs a l’evolució de la política cultural basca, marcada per un període d’inflexió decisiu amb la creació de l’Institut Cultural Basc en 1990 i el desplegament de diverses estratègies fins avui dia. L’obra posa l’accent en els resultats tangibles de la política de promoció de la cultura basca.


 

_________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Zafra, R.

Frágiles: cartas sobre la ansiedad y la esperanza en la nueva cultura

Barcelona : Anagrama, 2021 - ISBN: 9788433961694
 

L’autoexplotació, el malestar, l’ansietat, el capitalisme i la impostura a les xarxes socials són temes que Remedios Zafra ha estudiat en detall en treballs previs. En aquesta obra, l’autora intenta trobar una possible resposta a aquestes situacions a través de l’anàlisi de la nova cultura, la del treball immaterial, aquella caracteritzada per l’aïllament darrere de les pantalles, la sobremedicació i una vida marcada pels terminis i l’ansietat.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________

 
Podeu demanar més informació i/o consulta bibliogràfica a través del correu electrònic cidoc@diba.cat ó el Servei de consulta bibliogràfica en línia.

Ja és possible la consulta presencial del fons documental del CIDOC. Obrim de dilluns a divendres, de 10h a 14h, amb cita prèvia.  

Pots reservar els documents que vulguis consultar a sala o treure en préstec completant el formulari