Es posa en marxa un pla d’impuls de la dansa d’arrel tradicional


L'objecte d'aquesta iniciativa és afavorir que els creadors emergents treballin amb la dansa d'arrel i estimular als nous professionals de la dansa a treballar amb la dansa d'arrel tradicional.

El passat dia 29 d'abril, coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa, es va fer la presentació del Pla d’impuls de la dansa d’arrel tradicional.
 

El Pla vol donar un nou impuls al sector de les danses tradicionals, format per 121 esbarts de tot el país i més de 6.500 dansaires, i a la represa de l’activitat vinculada a la cultura popular, un dels sectors més colpejats per la pandèmia.

Així, el  Pla es reforça amb un pressupost 230.000 euros i noves accions que s’aniran desplegant fins al 2022. Està impulsat pel Departament de Cultura i Fira Mediterrània, i compta amb la complicitat i el suport de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, els festivals Ésdansa i Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio .

L'objectiu del pla és estimular la participació i la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional; estimular els joves a afrontar nous reptes i a donar noves mirades al món de la dansa d’arrel; afavorir que els creadors emergents treballin amb la dansa d’arrel; promoure el circuit i l’exhibició de propostes artístiques d’esbarts i grups de dansa d’arrel; i afavorir la presència de la dansa d’arrel tradicional als mitjans de comunicació. El pla té quatre grans eixos: formació, creació, participació i exhibició.

Pel que fa la participació, pel director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas, “el que pretén el pla és també que la gent balli dansa tradicional, volem acostar-la a la ciutadania”. En aquest sentit, des de Fira Mediterrània obriran a finals d’any una línia perquè els esbarts i els col·lectius de dansa d’arrel tradicional facin propostes de projectes que vagin destinats a estimular que la gent balli, i recuperar espais al carrer on la gent ho pugui fer.
 
 


 
 

Un pla d’impuls amb 4 grans eixos
 

Formació

  • Acompanyament a joves dels esbarts: estimular els joves a afrontar nous reptes i a generar noves mirades al món de la dansa d’arrel i assegurar el relleu a les entitats. Es concediran 12 beques a joves d’esbarts amb sortides de cap de setmana a espais i esdeveniments de referència per a conèixer i intercanviar idees i experiències.
  • Formació a mestres d’escola: potenciar les danses vives locals en l’educació primària, en col·laboració amb el Departament d’Educació, i promoure la cohesió social i la posada en valor del patrimoni cultural.

Creació

  • Suport a esbarts per projectes de creació: a través de Fira Mediterrània, i amb el suport dels festivals de dansa d’arrel tradicional, s’acompanyarà econòmicament i es facilitaran complicitats a projectes que vulguin crear noves propostes a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional
  • Seguiment de joves que vulguin dedicar-se professionalment a la dansa i treballar creativament amb l’arrel: es crearà un mapa de joves del món dels esbarts que estiguin estudiant o vulguin estudiar dansa professionalment, i acompanyament en els seus primers treballs a través de la Fira Mediterrània facilitant la seva incorporació al mercat professional, amb suport a la creació, producció i exhibició de les seves primeres peces.
  • Premi Delfí Colomé: 4a edició amb una dotació de 10.000 euros per donar suport a la producció d’un projecte artístic i facilitar la programació.

Participació

  • Acompanyament a esbarts per a projectes que facilitin que la gent balli: fomentar la participació de la ciutadania.


Difusió

  • Espai de diàleg amb programadors
  • Espai de diàleg amb mitjans de comunicació
 


 
 

Podeu consultar i descarregar-vos el Pla a l’enllaç següent.

   


 

  
 

______________________________________________________________________________________

 La informació procedeix de les webs i canals de comunicació de firamediterrania.cat