Cultura popular

Convocatòria de subvencions de cultura popular i tradicional 2025


L'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona convoca el ajuts per a activitats de cultura popular i tradicional a realitzar dins de la demarcació durant l'any 2025, organitzades per entitats culturals i federacions culturals sense finalitat de lucre. 
 

Les subvencions concedides s’hauran de destinar a finançar projectes executats entre l’1 de gener de 2025 i el 31 de desembre de 2025 i seran compatibles amb qualsevol altra concedida per altres administracions o ens públics o privats i també per d’altres àrees de la Diputació de Barcelona per a la mateixa activitat.

Aprovació del Projecte de Llei del patrimoni cultural immaterial, el text començarà el tràmit parlamentari

El text, que ara començarà el tràmit parlamentari, té com a objectiu situar el patrimoni cultural immaterial català al màxim nivell de reconeixement patrimonial i jurídic.
 

El Consell Executiu ha donat llum verda al Projecte de llei del patrimoni cultural immaterial, que té com a objectiu salvaguardar aquest patrimoni, que inclou els usos, les pràctiques, les representacions, les expressions, els coneixements, les activitats i les tècniques, que les comunitats, els grups o les persones reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural. El text també protegirà els béns mobles i immobles, i els espais culturals i naturals als quals estan lligades aquestes pràctiques.
 

David Nàcher: ‘A Catalunya entenem com a popular allò que surt del poble i tota la cultura que es fa de manera lúdica’.


El passat 19 de novembre va tenir lloc a l’auditori del CERC la jornada ‘La cultura popular i tradicional en el segle XXI:  en quin punt som?’ Les sessions van aportar una gran quantitat de continguts, amb debats encesos, vibrants i apassionats entre els qui hi van participar com a ponents, i també entre el públic assistent. Us oferim l’entrevista que hem fet a David Nàcher, que va fer-ne la ponència inaugural i va moderar la taula rodona posterior.

Desitgem a tota la comunitat d'Interacció unes bones festes


No és broma

De tant en tant,/ un rierol baixarà prim,/ eixut d'amor,/ l’hivern plorava   
                                    

Arriba la 27a edició de la Fira Mediterrània amb el tradicional espai per a professionals


Més de 1.000 professionals visiten la Fira Mediterrània: “Volem generar un ecosistema al voltant de les arts d’arrel”
 

Arriba la 27a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, la fira per excel·lència de la cultura d’arrel i les arts en viu, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, presenta 74 propostes, amb 59 noves produccions i el tradicional espai per a professionals.

El punt neuràlgic de l’activitat professional segueix sent l’Àrea PRO, ubicada al Centre Cultural El Casino

El Govern continua amb la configuració de la seva estructura executiva amb nous nomenaments al Departament de Cultura


Aquest migdia el Govern de la Generalitat ha aprovat diversos nomenaments i avança en la configuració de la seva estructura organitzativa, la qual serà fonamental per desplegar les polítiques previstes en els pròxims anys.

Aquesta és la relació dels nomenaments aprovats avui pel Govern al Departament de Cultura.

La cultura popular, viva i reflex del carrer


 

La cultura popular no és només una forma d’entreteniment, sinó també una forma de resistència i de construcció d’identitats

Pierre Bourdieu (1930-2002), sociòleg francès


 
Amb l’arribada de l’estiu, la cultura popular esclata. Tot i que el cicle festiu dels pobles i ciutats de Catalunya es reparteix al llarg de tot l’any, l’estiu és l’estació en què se celebren la majoria de festes majors, amb programes que s’articulen a partir de les diferents expressions de la cultura popular. El solstici d’estiu, amb la revetlla de Sant Joan, marca el tret de sortida per aquestes celebracions. I a banda de les festes majors, també hi tenen lloc altres esdeveniments que propaguen la cultura popular, reivindicant-ne les arrels i projectant-se cap al futur, connectant amb l’evolució i la complexitat de la societat actual. I és que la cultura popular no és gens aliena al debat i a la transformació, ben al contrari, com que s’articula a partir de la participació activa de la comunitat, la composició de les entitats és un reflex del que és la societat a cada moment.

El Lluçanès estrena una col·lecció de contes amb històries vinculades al territori per explicar el seu patrimoni


El Consorci del Lluçanès ha impulsat l'edició d'una col·lecció de contes dirigits a un públic familiar amb històries vinculades al territori. Els volums tractaran diferents àmbits patrimonials i tindran com a protagonista una mallerenga blava, l'element conductor de les aventures.

L’avaluació dels impactes d’esdeveniments culturals: el Carnaval de Vilanova i la Geltrú


 

La falta de consideració que pateix la cultura entre les prioritats socials i la manca de rigor del seu abordatge polític posen de manifest la necessitat de reconnectar-la amb la vida quotidiana de les persones per accentuar la seva rellevància. Vivim immersos en la cultura i cal ser conscients en tot moment del seu caràcter comú i quotidià. L’estudi o avaluació d’altres valors o impactes de la cultura haurien d’ajudar a entendre per què és important a la nostra societat, com també posar en valor el que fan agents, equipaments i institucions culturals.

Banc de Bones Pràctiques en cultura: projectes culturals per inspirar, estimular i sumar

Partir d’una idea, transformar-la en un projecte, dedicar-hi els mateixos recursos, intentar seguir procediments similars, però aplicats a llocs diferents i, segur que els resultats variaran. És complicat treballar amb fórmules preestablertes en l’àmbit cultural, on intervenen tantes variables no tangibles ni quantificables com el talent, la bellesa artística o les emocions, i on molts àmbits d’actuació no estan regulats o sistematitzats i depenen en grau molt elevat de la voluntat i capacitat política i tècnica de les administracions i dels agents locals.