La llibertat creativa al món
The state of artistic freedom 2020 | Freemuse| Libertad & creatividad | UNESCO
Actualment, com mai a la història, comptem amb més eines i major accessibilitat a una producció i distribució de continguts culturals i artístics, però per contra trobem major resistència a la llibertat d'expressió artística arreu del món que pren formes ben diverses. De la mateixa manera, la UNESCO, prenent aquest informe de referència revisa l'aplicació de la Convenció de 2005 sobre la Protecció i Promoció de la Diversitat de les Expressions Culturals al document ‘Libertad & creatividad’.
Recentment, al post 'Poder crear amb llibertat', vam publicarels resultats d'un informe de Freemuse sobre l'estat de la llibertat d'expressió i creació a Europa. Ara, l'informe ‘The state of artistic freedom 2020’, ens mostra l'estat actual de la llibertat d'expressió artística arreu del món, i aquests són els resultats.
La investigació Freemuse determina que els artistes i defensors de la llibertat artística són silenciats per expressar punts de vista polítics, qüestionar les normes religioses i socials i, altrament, presentar públicament opinions que s’oposen a les narracions dominants. Cada vegada són més els objectius dels governs nacionalistes populistes decidits a suprimir la dissidència.
Freemuse va registrar 711 actes de violacions de la llibertat artística el 2019 a 93 països. Mostren atacs generalitzats a la llibertat d’expressió artística a escala global a mesura que continuen les pràctiques de silenciar la veu dels artistes.
9 artistes morts a 8 països (2 a Uganda i 1 a cada xile, colombia, el salvador, iraq, mali, russa i Estats Units). Empresonats: 71 artistes empresonats en 16 països.
32% de músics. 225 casos documentats en 59 països.
La música segueix sent la forma d’art més freqüent amb 6 músics assassinats, 5 atacats, 2 segrestats i més de 31 detinguts, enfront d’un procés judicial i condemnats a penes de presó.
26% d’art visual. 185 casos documentats en 51 països.
L’art visual s’ha convertit cada cop més en un objectiu especialment en el context d’obres d’art que tracten temes polítics o considerats inapropiats des de la perspectiva de la moral i la religió públiques.
El 15% de pel·lícules. 107 casos documentats en 31 països.
La censura exercida contra pel·lícules es manté en una escala similar a l'any anterior, amb gairebé el 50% de les pel·lícules dirigides a causa del contingut polític que presenten.
12% del teatre. 88 casos documentats en 27 països.
El teatre es troba sota el radar d’autoritats judicials amb 11 artistes condemnats a penes de presó, inclosos 7 membres de la “Peacock Generation” a Myanmar que van ser objecte de processos judicials davant diferents tribunals locals per insultar a militars i la difamació en línia.
11% de la literatura. 77 casos documentats en 27 països.
A part que es prohibeixin els llibres pel seu contingut polític, ha augmentat la tendència de retirar llibres de les escoles i les biblioteques perquè inclouen continguts sobre orientació sexual i identitat de gènere.
Múltiples formes d'art: 22 casos documentats a 5 països.
La dansa. 7 casos va documentar en 6 països. En 6 de cada 7 casos registrats, els ballarins es van orientar per motius de presumpta indecència, de vegades relacionats amb la religió i l’orientació sexual.
Artistes d'almenys vuit països van ser atacats, detinguts, investigats, processats i empresonats com a conseqüència dels abusos de les mesures antiterroristes. Aquesta és una tendència alarmant que indica que alguns governs, en els seus esforços per assegurar la seguretat nacional, tendeixen a derogar il·legalment els drets humans dels seus ciutadans. Com podem veure a la següent infografia, el 31% dels casos es van registrar a l’Estat espanyol (14 empresonats i 1 censurat).
Les dones artistes i obres d'art que representen dones o que tracten temes relacionats amb els feminismes continuen sota un atac constant. Són objecte de censura, assetjament, amenaces i, de vegades, processament judicial. Les dones artistes també s’enfronten a un tracte discriminatori, especialment als països que imposen obstacles legals a la seva participació en el sector cultural.
El 74% d'atacs contra les dones artistes i obres d'art relacionades amb les dones, han sigut actes de censura. El 57% de casos que afecten artistes visuals i obres d’art: 20 són artistes visuals, 8 músics, 3 artistes de cinema, 2 relacionats amb el teatre, 1 escriptora, 1 ballarina.
En aquests casos, els principals violadors de llibertats són les autoritats governamentals en un 57% i entitats privades en un 23%. El 40% de les violacions a la llibertat artística de les dones es troben a l’Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, a Europa el 20%, a Nord i Sud-Amèrica 17%, Àsia i al Pacífic el 14%, a les Xarxes Socials el 6% i a la resta d’Àfrica un 3%.
Els artistes LGTBI i les seves obres són atacades en països que criminalitzen i també als que no criminalitzen l’homosexualitat, com podem veure al següent gràfic:
El 57% dels casos de censura es van produir a l'espai digital, bloquejaven artistes i obres d'art des de plataformes de xarxes socials i internet portals (inclosos facebook, instagram, twitter, youtube, google, twitch)
La música és la forma artística més freqüentment atacada. 225 músics i les seves obres s’han vist afectades per restriccions il·legítimes de llibertat artística. 6 músics van morir: 2 a uganda, i un per a cada un dels següents països: El Salvador, Mali, Rússia i Estats Units.
En relació a aquests informes de Freemuse, la UNESCO ha publicat recentment també una revisió de la situació global sobre la llibertat i la creativitat. Podem veure quin anàlisi mostra de l’evolució d’anys anteriors a partir dels informes de Freemuse.
En base a 'Re | Shaping Cultural Policies', document que vam explicar a Interacció, aquesta edició especial de la sèrie Global Report supervisa la implementació de la Convenció de 2005 sobre la protecció i la promoció de la diversitat de les expressions culturals i se centra en un dels objectius generals de la Convenció: la promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals i, en particular, de la llibertat artística.
Basant-se en les recomanacions presentades a l’Informe Global 2018, aquesta edició especial proporciona una visió general dels avenços i reptes actuals en la protecció legal de la llibertat artística, la protecció dels drets socials i econòmics d’artistes i professionals culturals i el seguiment de la llibertat artística. a nivell nacional, regional i internacional.
Algunes de les recomanacions que exposa el document, són: Promoure la protecció jurídica de la llibertat artística, la promoció dels drets socials i econòmics dels artistes i posar en valor l'accés al coneixement, el seguiment i la seva promoció a nivell mundial.
Mitjançant aquest informe, la UNESCO es compromet a continuar la seva tasca de conscienciació per posar en relleu la llibertat d'expressió artística com un pilar de la llibertat d'expressió i per situar els artistes i als professionals de la cultura al centre de les polítiques culturals i de desenvolupament de les indústries culturals i creatives.
Es tracta d'un pas essencial per fer avançar l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en particular en la seva ambició de promoure el treball decent i construir societats pacífiques i inclusives en les que es protegeixin les llibertats fonamentals de tots els ciutadans.
PDF ‘The state of artistic freedom 2020’ (Freemuse) i ‘Libertad & creatividad’ (UNESCO)
HTML ‘The state of artistic freedom 2020’ (Freemuse) i ‘Libertad & creatividad’ (UNESCO)
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1609 lectures