Periples de sofà
Ja hi tornem a ser!
Si, ja ens trobem a mitjans de setembre i per alguns les vacances segurament ja queden lluny, però si més no, ens queda revisar els milers de fotografies i vídeos acumulats per recordar aquest viatge o aquella escapada que hem tingut la sort de fer aquest estiu. Un viatge que ens ha portat a sortir de casa, a moure’ns, descansar i desconnectar. El mateix viatge que ens ha ensenyat a viure en nous entorns i descobrir paratges desconeguts. De fet, l’important no és tan la descoberta mateixa, sinó la curiositat, ja que "l'impuls de viatjar és un dels símptomes esperançadors de la vida" Agnes Repplier
Però avui dia no ens cal anar molt lluny per viatjar. Mai serà el mateix, d’acord. Però tenim la sort de poder veure a través d’altres ulls els indrets més remots del planeta terra. Avui divendres, per ajudar a superar millor la rentrée, us deixem amb una selecció d’algunes sèries o films documentals que ens ensenyen el món per poder descobrir-lo sense necessitat de moure's.
La volta al món en 80 dies (1989)
“Around the World in 80 Days” és un clàssic, una sèrie de viatges de la BBC escrita i presentada per l'actor i comediant, Michael Palin, basada en la famosa novel·la d'aventures de Jules Verne amb el mateix nom. Palin accepta el repte de circunnavegar el globus terraqüi en 80 dies i segueix de prop la ruta de la carretera i marítima, tal com ho fa el protagonista de la novel·la. Es considerada un dels millors documentals de viatge de tota la història.
Baraka (1992)
Un altre clàssic del gènere documental, Baraka és un recés caleidoscòpic que destaca els fenòmens de la naturalesa i com forma el nucli de diverses cultures de manera no narrativa, però si molt cinematogràfica. De fet no és del tot documental, o no tal com es coneixia el génere fins al moment. Baraka porta l’espectador als racons més ocults de la natura, de la mateixa manera que es centra en l’impacte de l'ésser humà per destruir el llegat natural del planeta.
Home (2009)
Home, és un documental de Yann Arthus-Bertrand de l'any 2009, que segueix l'estela de Koyaanisqatsi i Baraka. Està compost quasi totalment per preses aèries de diversos llocs de la Terra. Mostra la diversitat de la vida a la Terra, la seva evolució i com la humanitat està posant en perill l'equilibri ecològic del planeta. Malgrat la distància de les imatges, retrata amb encant i de prop els problemes de convivència entre humans i natura que desemboca en l’esperança, perquè encara hi som a temps. Us oferim el link al film complet:
Life in a day (2011)
Més que un documental de viatges, és una col·lecció de mil hores de la vida de moltes persones en un sol dia, el 24 de juliol de 2010. Els vídeos presentats contenen moments molt personals dels participants, del seu dia a dia, oferint-nos una idea de les coses sorprenents que ofereix el món, en tan sols vint-i-quatre hores. El documental inspira l'espectador a estar més agraït per tot allò que l'envolta i apreciar els bells moments de la vida.
A més, a la pel·lícula "Life in a day", produïda per Ridley Scoot, hi participen tres catalans, entre els quals hi ha una castellera de 7 anys de Tarragona i un jove enmig del correfoc de Masquefa.
Podeu veure el vídeo complet, aquí:
El viatge de l’Unai (2016)
Aquesta pel·lícula del fotògraf Andoni Canela és la història del seu fill de deu anys, l’Unai, i la seva família en un viatge extraordinari al voltant del món. Canela té la missió de buscar set animals emblemàtics per fotografiar-los i mostrar la delicada situació en què es troben. Durant més d’un any, l’Unai segueix les passes del pare compartint amb la seva germana i la mare unes experiències vitals úniques. Aquestes li transmeten un amor incondicional per la natura, que haurà après per a tota la vida. De la mateixa manera que els nens de la sèrie Els camins més perillosos per anar a l’escola, que sovint conviuen dia a dia amb aquestes lliçons d’amor i respecte a la natura.
El podeu veure sencer:
Viatjar a través dels audiovisuals i les arts arreu del món, ens transporta i ens fa créixer, com ho pot fer qualsevol d’aquests documentals. Però no oblidem que no hi ha res com viure l’experiència per tal que l’aprenentatge ens provoqui i ens transformi. Avui podem cercar fotografies, vídeos i fins i tot imatges en directe de qualsevol lloc del món, però el cert és que el món és massa bonic com per viatjar només per internet.
Bon cap de setmana, viatgeres!
Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2314 lectures