La mediació cultural en família

Dir. Anne Jonchery i Sophie Biraud | La documentation Française

Com visitem un museu, o més ben dit, amb qui; ens pot condicionar l’experiència i l’aprenentatge que fem de la visita. La socialització i la mediació dels espais patrimonials, dels museus i els centres culturals, és en molts casos encara; un àmbit a potenciar. Tot i que cada vegada són més els espais que compten amb alguna proposta regular d’activitats familiars, queda molt camí per recórrer en l’àmbit de la mediació cultural. Sobretot, fora l’àmbit acadèmic des del temps d’oci i l’entorn familiar.

‘Visiter en famille. Socialitzation et médiation des patrimones’ fa una recerca de diferents projectes que serveixin d’exemple d’aplicació de metodologies educatives per la mediació en espais culturals. Reflexiona així sobre les lògiques individuals i col·lectives a l’hora de realitzar una visita, sobre les polítiques públiques que es destinen a les famílies, i observa el panorama de la mediació als espais patrimonials francesos. En el cas espanyol, trobem l’estudi de Laboratorio Permanente de Público de Museos, que fa un anàlisi de les visites en família als museus, i posa sobre la taula un seguit de recomanacions per potenciar aquest tipus de públic.

La publicació francesa en canvi, posa d’exemple alguns projectes propis com el dels Museus Nacionals, el Centre de monuments nacionals o les ‘Villes et Pays d'art et d'histoire’. I es descriuen també algunes propostes més innovadors o consolidats de França, com ara: les visites del MUCEM on els infants es guien amb l’ajuda de tauletes tàctils o les visites d’infants guiant mares i pares del projecte ‘Au musée avec mes parents’, al Musée du petit palace a Avinyó.

La finalitat del llibre és mostrar les eines i possibilitats de desenvolupar una mediació amb el públic que faci del museu, un lloc de coneixement a partir de la socialització. I promoure així la visita al museu, més enllà dels programes escolars, dins les activitats culturals d’oci familiar.


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris