Qüestionar la gestió de l’autoria

Ainara Legardon i David Garcia Aristegui | Consonni

En l’actual situació de redefinició de les anomenades indústries culturals o la cultura de masses en un context de revolució digital, Ainara Legardon i David Garcia Aristegui, posen en qüestió el monopoli i l’existència d’entitats com la Societat General d’Autors i Editors a l’Estat Espanyol, a l’hora de defensar els drets dels creadors.

En aquest profund treball d’investigació sobre l’SGAE, es repassa la seva història, trajectòria i un seguit de dades en relació a les accions que emprèn entorn la gestió de drets d’autor. «SGAE: El monopolio en decadencia», també aborda casos concrets, que en moltes ocasions han acabat en demandes contra organismes, mitjans de comunicació i fins i tot petits negocis o particulars, pels impagaments dels drets d’autor davant la societat que els controla, i es beneficia de la gestió.

A partir de dades concretes, la publicació posa a la llum els usos i abusos de l’SGAE davant l’apropiació de drets d’autor, fins i tot quan aquests no han sigut requerits, i la finalitat de generar negoci a través de l’explotació dels drets d’una societat que es declara sense ànim de lucre als seus propis estatuts. Com a conseqüència, l’entitat ha sigut objectiu de protestes i han sorgit entitats que han fet front contra l’SGAE, lluitant pels drets dels usuaris d’Internet, com el cas de l’Asociación de Internautas.

L’estudi també ens ofereix nous possibles horitzons per la gestió dels drets d’autor, amb entitats com el sindicat de guionistes ALMA que creà l’entitat DAMA. “Derechos de autor de medios audiovisuales” és una societat d’autors que vetlla pels drets dels mitjans audiovisuals, de forma transparent, sense ànim de lucre i amb el principi de pagament de drets per ús efectiu de l’obra, operant a diferents països com Regne Unit, Austràlia, Japó, Mèxic, Colòmbia, Argentina, Canadà i França, a més d’Espanya.

Potser però la mes potent de les propostes que auguren millor futur per la gestió dels drets, lluny del model de SGAE, és la que recull la creació d’EKKI, Euskal Kulturgileen kidegoa, aglutinador de cinc associacions d’escriptors, editors, músics, bertsolaris i creadors visuals que treballen entorn la cultura basca. L’entitat obre un horitzó com la DAMA, tot i les disputes amb la mateixa SGAE, per recaptar els drets d’autor sense fer-ne un negoci en sí mateix, ni convertir l’autoria en un laberint burocràtic. Els autors de la publicació apunten que hi ha una sortida al monopoli de la SGAE, a través de noves entitats i sistemes de gestionar els drets d’autors, que siguin més justes per a totes les parts. Tot depèn de la voluntat dels mateixos autors a l’hora de canviar aquest escenari.


 

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació



 

Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris