Recomanacions i mesures per millorar la transparència en la industria de la música digital

Rethink Music | Berklee Institute for Creative Entrepreneurship’s

Informe que identifica els problemes de transparència que afecten a la indústria musical i les deficiències en els sistemes de pagament de drets d’autor. Proposa també solucions per simplificar els processos, accelerar les transaccions i fluxos d’efectiu, establir un sistema més just de repartició dels ingressos i reduir les ineficiències d’aquesta indústria global que genera actualment 45 bilions de dòlars, actuacions en directe incloses. L’estudi se centra principalment en el mercat digital i qualifica la situació de la industria musical com a preocupant, tot i que destaca un ampli marge de millora gràcies a l’augment del consum cultural en ‘streaming’. Destaca l’enorme pèrdua econòmica que pateixen els artistes i creadors per l’opacitat, complexitat i manca d’unificació de criteris d’informació d’alguns intermediaris a l’hora de calcular els drets d’autor, el sistema de pagaments anticipats i les participacions de discogràfiques i editorials en les adquisicions de serveis digitals. Remarca també que en aquests moments les tecnologies ‘blockchain’ poden contribuir a millorar aquesta situació i introduir millores importants en la gestió i seguiment de les transaccions en línia i en la cadena de valor que va des de que els fans o compradors realitzen els pagaments fins que els creadors i artistes cobren els seus drets d’autor.

L’informe posa alguns exemples de com funciona aquesta cadena de valor segons el mitjà d’escolta i segons el tipus de propietari dels drets d’autor. Així mateix, mostra una comparativa de pagament de drets d’autor segons plataforma i tipus de subscriptor, així com un exemple sobre com es fa la repartició d’ingressos.

Realitza també algunes recomanacions concretes:

 • Desenvolupar una carta de drets del creador basada en els preceptes següents:
 • Cada creador mereix ser compensat per l’ús de les seves obres.
 • Cada creador mereix saber exactament on i quan s’usen o representen les seves creacions.
 • Cada creador mereix obtenir informes actualitzats dels usos de les seves obres (amb no més de 30 dies de retard per als usos digitals i 90 per altres usos).
 • Cada creador mereix ser reconegut com a creador de les seves obres a través d’una identificació.
 • Cada creador mereix conèixer el rendiment econòmic que generen els seus drets d’autor.
 • Cada creador mereix tenir el dret d’establir el preu dels seus treballs basat en un valor just de mercat.
 • Crear una certificació ‘fair music’ sobre transparència per a serveis i segells digitals.
 • Investigar sobre les possibilitats que ofereixen les tecnologies ‘blockchain’ per gestionar i realitzar un seguiment més transparent dels pagaments en línia que realitzen els usuaris.
 • Crear una base de dades descentralitzada de drets d’autor.
 • Formar a tots els creadors en relació a la gestió dels seus drets d’autor i les operacions de la indústria musical.

PDF Fair music: transparency and payment flows in the music industry

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris