Cultura. Cal?

John Tusa | I. B. Tauris

És important, la cultura? En podem prescindir, en èpoques de crisi? Com s'ha de respondre davant el desmantellament de la infraestructura del sector en tot el país? John Tusa, líder del Clore Leadership Programme i una de les figures destacades del sector cultural al Regne Unit, aporta la seva experiència al capdavant d’institucions com el Barbican Centre per dirimir aquestes i altres qüestions rellevants a «Pain in the arts»: un llibre ‘per’ i ‘per a’ la cultura.

El missatge de Tusa és contundent; la cultura s’ha de poder defensar en una època en què la inversió en l’educació i les arts s’esborra de l’agenda pública superant la devastadora era Tatcher, es prioritzen els seus fins instrumentals i es manipula el seu llenguatge amb la intrusió de termes provinents del món empresarial i administratiu.

Precisament, adonar-se de la importància del llenguatge, així com identificar els nous «aliens» lingüístics que estan passant a formar part de la realitat de la cultura (com ara «consum cultural» o «avaluació d’impacte»), són dues de les claus que l’autor proposa com a pla de resistència davant la creixent justificació del fet cultural en termes de productivitat i rendiment: «És molt més fàcil lluitar amb un contrincant quan els termes del debat són els teus».

Les paraules de Tusa, que en bona part corresponen a discursos fets des que va deixar la direcció del Barbican, se centren també en la postura de les arts en el debat educatiu al Regne Unit; en aquest sentit, «creativitat» i «inspiració» han de convertir-se en alarmes quan privin els més joves de conèixer la història de l’art i l’esforç i el treball constant que hi ha darrere de cada obra i projecte. Tal com apunta l’autor, si la cultura no es defensa a si mateixa, ningú altre ho farà.Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació


Inicieu sessió registreu-vosper a enviar comentaris