El Retorn social de les polítiques culturals

Aquest estudi va ser elaborat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), amb la direcció de Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB; Xavier Fina, professor i director d’ICC consultors culturals; i l’equip d’investigadors Nicolás Barbieri,  Eva Merino i Adriana Partal  a partir d’un encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En l’estudi s’identifiquen elements que permeten avançar en una adequada valoració dels nivells de retorn social de les polítiques culturals: el valor públic que afegeixen, les seves repercussions en diferents esferes de la realitat social i la manera més adient per mesurar aquests resultats. Per això s’analitza de quina manera les polítiques culturals tenen un impacte significatiu en la realitat social, més enllà de la reconeguda capacitat i legitimitat per contribuir a la professionalització i consolidació dels sectors de les arts i la cultura, així com la seva aportació al desenvolupament econòmic productiu.

Així doncs, s’analitzen, en primer lloc, les aportacions de la cultura a l’àmbit de l’educació. Es destaca que l’art i la cultura poden contribuir al desenvolupament de les capacitats i competències personals, professionals i laborals de les persones. I també es fa èmfasi en la seva incidència per a l’ampliació i millora del sistema educatiu. Tot i que es destaca que els efectes educacionals de les arts no sempre són clarament mesurables i comprovables.

En segon lloc, aquest estudi analitza de quina manera les polítiques culturals contribueixen a la millora integral de la salut física, mental i psíquica de les persones.

En tercer lloc, s’assenyala la manera en què les polítiques culturals han vinculat part dels seus objectius, estratègies i instruments d’intervenció a les de les polítiques mediambientals. L’acció cultural ha significat una contribució a la consecució d’objectius plantejats des de l’àmbit de la promoció del medi ambient, i especialment la noció de sostenibilitat vinculada a la d’ecologia.

PDF  El Retorn social de les polítiques culturals

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris