Reflexionar plegades al voltant del paper de les dones a la cultura
La Jornada es va desenvolupar dijous, 1 de març, a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, organitzada per la Unitat d’Igualtat i la Facultat i coordinada per l’alumna del Màster de Gestió Cultural Marina Landa. Al matí, a l’Aula Magna, es van succeir diferents intervencions centrades en sectors de la cultura i, com no podia ser d’altra manera, fetes per dones. Les presentacions van incloure diferents perspectives, abordant la temàtica de la visibilitat de la dona en relació a dades estadístiques però també des del relat d’un equipament i la seva lluita o bé des de la vivència personal.
Després d’una breu inauguració de la Jornada, comencen les intervencions. En primer lloc, Anna Villarroya es va centrar en desenvolupar el seu tema: el gènere en la cultura. Ja la coneixem per molts estudis en aquest sentit i també pel seu interessantíssim exercici per demostrar-ho sempre amb dades estadístiques que corroboren les seves conclusions. Ella segueix apostant per fer aquest seguiment de les dades, que ja han constatat que les dones són les que més consumeixen cultura tot i les barreres, la dedicació parcial i temporal i conseqüent precarietat és més habitual, solen dedicar-se a tasques administratives i de gestió (enlloc de tasques tècniques i de direcció que es tanquen més en els homes), el sostre de vidre i la bretxa salarial com límits al desenvolupament professional de la dona.
La presidenta de MIM (Mujeres de la Industria de la Música), Carmen Zapata, va centrar-se en aquest sector i va posar de manifest l’esforç que està fent aquesta associació per a aconseguir que els cartells de concerts i festivals, els jurats de convocatòries i els equips tècnics i professionals siguin paritaris. A més a més, va destacar també tota la feina de visibilització i denúncia que es realitza des de MIM.
La directora de l’Observatori Cultural de Gènere, Mª Àngels Cabré, va repassar les dades recollides per l’Observatori, ja sigui a partir d’estadístiques sobre un sector concret com les de Dona’m Escena, com d’informes propis. Les lectures que es fan d’aquestes dades són principalment entorn la manca de posicionament de les dones al sector, que es relaciona també amb la falta de visibilitat a els espais informatius com per exemple les tertúlies televisives o els suplements culturals. Va remarcar la tasca que s’està realitzant des de #onsónlesdones en relació a la visibilització de la invisibilitat de les dones als espais.
A continuació va ser el torn de Marta Vergonyós, directora de La Bonne, que es va centrar en explicar l’espai feminista que dirigeix. Va descobrir la historia de l’equipament, el primer centre de formació per a dones obreres de tota Europa inaugurat al 1909. També va desenvolupar l’actual funcionament i les línies de treball de l’espai feminista que a nivell sectorial es centren especialment en l’audiovisual i les arts escèniques; a més a més realitzen un extraordinari treball en relació a la comunitat LGTBI i les dones migrades.
La última intervenció va ser la de Ione Hermosa, gerent de la Central del Circ. A més a més d’esmentar la problemàtica central del gènere al circ, especialment relacionada amb la sexualització dels personatges femenins i la seva falta de protagonisme als espectacles, també va relatar altres problemes viscuts al sector de la cultura en general. Per últim, va destacar la feina que s’està realitzant des del col·lectiu Dones i Cultura i va explicar com es planteja la vaga feminista del 8 de març a la Central del Circ.
No és que cridi l’atenció, però aproximadament el 90% del públic estava conformat per dones. I tot i que no es tracta d’una sorpresa, sí que en destaca la manca d’interès de la temàtica per part dels privilegiats homes. Tot i així, un espai com aquest suposa aquesta possibilitat de seguir reflexionant plegades sobre la realitat actual i sobre què volem de cara al futur.
Us deixem aquest video, projectat al llarg de la jornada. Elaborat per La Bonne en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, emmarcat en el programa “Estimar no fa mal” i amb l’objectiu de fer prevenció de la violencia de gènere en l’adolescència i la joventut.
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 3356 lectures