El museu en evolució constant


REMED | Universitat Politècnica de València
 

Tot apunta que la implementació d’eines tecnològiques i digitals en els museus i el patrimoni cultural suposarà un canvi de paradigma al sector en els anys vinents. Estudis i experiències de diversa índole lloen els avantatges de la tecnologia per estimular el potencial emocional dels museus i fidelitzar els públics, un procés que sembla imparable sobretot des de la irrupció de la pandèmia.

En aquest context, i com a resultat del I Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals (CIMED), organitzat per la Universitat Politècnica de València i la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals REMED, s’ha publicat el llibre d’actes amb importants aportacions fetes des de diverses perspectives per avançar cap a una integració digital en les estratègies de comunicació i de relació amb els visitants dels museus i espais patrimonials.


 

Interacció “El repte de la biodiversitat”, Museu de les Aigües i Minecraft | minecraftmuseudelesaigues.com

“El repte de la biodiversitat”, Museu de les Aigües i Minecraft | minecraftmuseudelesaigues.com


El document obre amb una introducció contextual, elaborada per Conxa Rodà, que aborda la necessitat d’una formació adequada i el perfeccionament de les capacitats digitals perquè els museus encarin amb èxit, i de forma integral, els reptes relacionats amb la transformació digital.

Tot seguit, aquesta extensa publicació recull una cinquantena d’articles presentats al congrés – dels quals en destaquem una selecció més endavant – organitzats en les següents categories:
 

  • Estratègies per sobreviure a la pandèmia

  • Perspectives per al museu del futur

  • Realitat augmentada, realitat virtual i aplicacions interactives

  • Comunicació i xarxes socials

  • Educació, museus i TIC 

  • Digitalització, creació d'objectes digitals i col·leccions en línia

  • La figura de l'estrateg digital. La nova transversalitat dels departaments museístics

  • Storytelling digital

  • Accessibilitat
     

Salvaguardar el patrimoni immaterial mitjançant l’ús de les tecnologies és l’objectiu del Museu Virtual Prometheus, el projecte transfronterer que revisa l’article “El museo virtual de las fiestas del fuego del Pirineo. un museo en línea a partir del patrimonio inmaterial”, al qual hi trobem referències a altres experiències semblants.
 

Interacció Mapa d’ubicació de les festes del foc dels Pirineus | prometheus.museum

Mapa d’ubicació de les festes del foc dels Pirineus | prometheus.museum
 

L’article “El Museu de les Aigües en el mundo Minecraft y otras visitas virtuales” analitza el vessant divulgatiu i educatiu que pot aportar aquest videojoc a l’experiència del públic familiar dels museus incorporant els avantatges del joc, així com altres aplicacions de la innovació a través de visites virtuals 360º, visites interactives o en realitat augmentada.

Des del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó i Roser Servalls comparteixen a “Educación (en línea) para el desarrollo sostenible” l’experiència d’una proposta pedagògica virtual, presentada durant el confinament, que té la finalitat de generar converses a l’àmbit familiar a través de l’art i la cultura i la seva vinculació amb els ODS.

Més enllà d’aquestes i d’altres experiències, hi trobem articles que aporten eines per implementar estratègies digitals als museus. “Cómo gestionar programas de digitalización en museos”, presentada pel col·lectiu El Museo Transformador i guardonada amb el premi Cimed 2021, comparteix una eina d’avaluació amb criteris definits per facilitar la presa de decisions sostenibles en el temps i la seva gestió executiva.

La segona edició del congrés CIMED, que se celebrarà del 19 al 28 d’octubre de 2022 en format virtual i presencial (a València), centrarà la seva atenció en els avenços relacionats amb la transformació digital, la connexió amb els públics i la gestió de les col·leccions.

 
 
 

Podeu consultar i descarregar-vos les actes:
 

Martí, A. (ed.). (2021). CIMED21 - I Congreso internacional de museos y estrategias digitales. Universitat Politècnica de València. hdl.handle.net/10251/180390

                 


 


 

_____________________________________________________________________