Publicat el llibre La educación en el museo de ciencia transformador. De la intuición a la professionalidad


Publicat per la prestigiosa editorial Trea, el llibre és una monografia sobre l’educació als museus que posa l’accent en les seves característiques específiques que la diferencien de l’educació escolar, tant per la metodologia com per al públic al qual s’adreça. Contextualitzat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB), sosté que un museu amb voluntat d’impactar en el visitant ha de tenir un model didàctic propi; model que ha de servir per promoure el paper de transformació social que el museu contemporani (de ciències o no) ha de contemplar, d’aquí el terme transformador al títol.

Estructurat en dues parts, a la primera, titulada Ese objeto de obscuro deseo, l’autor relata la recerca de doctorat que va realitzar sobre les expectatives del professorat respecte als museus de ciència. Les conclusions de la recerca enfilen la segona part, Por una educación profesional en el museo de ciencias transformador, on s’explica el projecte educatiu que es va desenvolupar al museu a partir de l’any 2010. Any de la gran transformació que va patir amb la incorporació del Jardí Botànic de Montjuïc i el trasllat dels programes públics a l’edifici de Herzog i De Meuron del Fòrum.

Però el llibre va molt més enllà; no es limita a descriure unes dades i conclusions o un model educatiu, sinó que adopta el format d’assaig en el que l’autor pren partit i ofereix múltiples elements per a la reflexió sobre el paper educador del museu del segle XXI. En aquest sentit, és una clara apologia, fortament argumentada, de la professionalització de la funció educadora dels museus i, sobretot, de les persones que la duen a terme.

El llibre es pot adquirir a la mateixa editorial, a les principals llibreries i a Amazon.
 
 


 
 

             


 


 

_____________________________________________________________________


 

             

1 comentari

Viladot Barba, Pere

El proper dimarts 5 de març, es farà la presentació a Barcelona del llibre La educación en el museo de ciencias transformador. De la intuición a la professionalidad escrit per Pere Viladot. 

L'acte tindrà lloc al Centre Martorell d'Exposicions, Pg. Picasso, 9, l'antic Museu Martorell de Geologia recentment remodelat. L'autor conversarà amb l'Helena Minuesa sobre alguns dels temes relatius a l'educació als museus com ara:

  • Encara cal reivindicar el terme educació?
  • És cosa d’un departament o de tot el museu?
  • És allò dels infants o és per a tothom?
  • És una feina, una ocupació o una professió?

Abans de l'acte, els assistents podran visitar de forma gratuïta les exposicions Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturalsWow. Animals de museu: ciència, tècnica i art.

Cal fer inscripció prèvia en aquest enllaç.