Com desenvolupar un projecte d’educació patrimonial a un museu

José Maria Cuenca López i Myriam J. Martín Cáceres | Ediciones Trea

Aquest llibre va ser publicat l’any 2014 dins la Col·lecció “Manuales de museística, patrimonio y turismo cultural”. Es tracta d’una interessant eina per al desenvolupament de propostes didàctiques d’educació patrimonial al museus.

El llibre adopta una conceptualització del patrimoni holística i simbòlica-identitària. A partir d’aquesta, defineix l’educació patrimonial com una “disciplina responsable d’analitzar i desenvolupar propostes didàctiques de caràcter de recerca, transdisciplinari i sòcio-crític, en les que tant el disseny i el desenvolupament de finalitats, continguts i estratègies metodològiques condueixin a construir valors identitaris, fomentant el respecte intercultural i el canvi social, que condueixin a la formació d’una ciutadania socioculturalment compromesa”.

Té en compte la perspectiva de l’educació formal, no formal i informal; per tant resulta clau en tot el procés adequar els projectes al públic al que van dirigits. Per facilitar la informació respecte de l’educació formal el llibre conté detalls sobre com desenvolupar projectes per aplicar als diferents nivell educatius. Cal assenyalar que en aquest aspecte només es centra en la pròpia activitat del museu, però no en el projecte pedagògic en sí mateix i la relació entre la visita a un equipament i la feina realitzada a l’escola, que és molt important i per el que caldria un altre tipus de material més específic. Conté tot un seguit de recursos que clarifiquen com fer funcionar aquest tipus de projectes, centrant-se en: objectius, continguts, estratègies metodològiques, recursos i propostes d’avaluació.

«Manual para el desarrollo de proyectos educativos de museos» destaca com a figura clau en els projectes d’educació patrimonial la seva contextualització, també emfatitza la necessitat de la implementació i ús de la tecnologia. A més a més, hi trobarem una selecció d’exemples que són sens dubte bones referències en les que emmirallar-se.

   

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació.

 


 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris