La ciència (no) és l’art: sinergies i divergències (2/2)

J. Perelló, R. Sangüesa, P. Alsina (ed.). | Arts Santa Mònica

Com hem vist en el post anterior, les relacions entre art i ciència poden ser, si menys no, complexes i cal aprofundir-ne una mica més. Per introduir-se en aquest escenari comú entre l’art i la ciència, i en el marc de la novena edició dels «Encontres de la ciència, de l’art i del pensament»[1], l’Arts Santa Mònica va publicar el llibre «Sinergia: Noves fronteres de la ciència, l'art i el pensament», a mig camí entre un catàleg de les jornades i un manual introductori a les pràctiques interdisciplinàries entre aquests àmbits, nodrit per les aportacions dels participants d’aquests encontres.

Els conceptes «sinergia», «cooperació» o «disseny compartit» es posen sobre la taula en aquesta obra de la mà dels coordinadors dels encontres, Josep Perelló, Ramon Sangüesa i Pau Alsina, així com els resultats de les reflexions que hi van tenir lloc; l’objectiu era identificar i entendre els obstacles i els encerts sorgits d’aquestes interaccions i analitzar els laboratoris i altres espais on es duen a terme aquest tipus d’activitats.

Els textos d’Edward Shanken i David Edwards indaguen en la conceptualització i funcionament dels laboratoris culturals i d’artciència (de l’anglès, «artscience labs») que milloren el diàleg entre els creatius i l’entorn. Per la seva banda, l’artista i curador Pedro Soler es fa ressò de les emergències col·lectives (especialment actives al moment de celebració de l’encontre) i les seves dinàmiques específiques de treball en xarxa. En aquest context, es recullen també les presentacions de diverses experiències de ciència ciutadana, com l’interessant projecte Ibercivis.
 

Marina Abramović al Neuroscience Experiment I (2011)


Altres dels artistes participants destaquen la necessitat de reinventar, reciclar i reconstruir, així com d'incentivar el «Do It Yourself» a través d’espais com els fablabs o medialabs, per a una millora del benestar social. El desenvolupament del treball artístic en el context de la neurociència també va tenir el seu lloc partint d’un experiment amb Marina Abramović i l’anàlisi de les dades recollides.


Per conèixer de més a prop els participants d’aquests encontres, us deixem amb una sèrie de petites capsules en forma d’entrevista on cadascun d’ells explica les seves experiències sorgides del treball amb sinergies, les seves limitacions i visions de futur:
 



Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació



Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris

 

[1] Aquests encontres es van celebrar del 17 al 20 de novembre de 2011 a l’Arts Santa Mònica.