La rue del Percebe de la cultura y la niebla de la cultura digital
Mery Cuesta | Consonni
Les revolucions tecnològiques han estat, al llarg de la civilització, l’eix de les variacions successives de paradigma de pensament. Avui dia, la incorporació de les tecnologies digitals a les nostres vides és el símptoma de l’inici d’una nova etapa que ha alterat, també, els conceptes de status de la cultura. Però, de quina manera? I què en podem esperar?
Mery Cuesta ho explica amb la historieta ‘13 Rue del Percebe’, de Francisco Ibáñez, en un assaig que integra el còmic com a metàfora del renaixement de les subcultures gràcies a la «boira digital» que actualment envolta l’edifici del sistema cultural. Així, el procés d’assimilació capitalista a través de l’apropiació estètica i lèxica d’allò minoritari, amb la seva versió hiperaugmentada en les xarxes socials, està permetent la reubicació de fenòmens culturals que fins ara eren al soterrani de la jerarquia de la cultura que compartim en l’inconscient col·lectiu.
El ressorgiment del «burlesque» i els gèneres castissos, per exemple, són subversions d’una categorització del pensament que, d’acord amb l’autora, estan escrivint el seu propi discurs teòric gràcies a la visibilització i l’accessibilitat que els han atorgat les tecnologies de la informació i la comunicació.
La boira digital, però, no és un impàs; és un sistema en si mateixa, un nou model de pensament que ve a substituir els murs de càrrega de la Rue del Percebe de la cultura. I el ritme que imposa és inassumible si no fem un exercici d’introspecció i de pacificació amb el temps, una reflexió que permeti dissipar les incerteses i conèixer els reptes i oportunitats que ofereix.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 3077 lectures