Ja pots escoltar un nou capítol del podcast comunitatXBM on podràs conèixer millor el projecte mOts
El projecte mots combina la memòria històrica, l’art i la natura i es basa en una acció artística comunitària dels veïns i veïnes dels municipis participants que tenen com a objectiu recuperar les paraules més genuïnes relacionades amb el seu hàbitat natural i retornar-les a l’espai públic en format de grafit o d’una altra manifestació artística.
Les paraules, enteses com a sons articulats i conceptes ideogràfics escrits, són la primera manifestació fefaent del fet cultural. La paraula és allò que singularitza i diferencia els éssers humans dels altres éssers vius. Per tant, és la manifestació d’un patrimoni cultural, un espai orgànic comú que projecta qui som, d’on venim i cap on anem. Les paraules, els mots, actuen com a transmissors de valors i de coneixement del que és més proper. Són elements que ens connecten amb una forma de viure, amb l’entorn, amb la comunitat; i participen i evolucionen al ritme que marca la natura. En el fons, els éssers humans som natura i és per ella que ens redimim i justifiquem. En la situació de crisi climàtica actual, ens urgeix més que mai la necessitat d’atendre els nostres vincles amb el món que ens envolta i del qual formem part i de respondre-hi acuradament. Les paraules són importants per ajudar a entendre el nostre món i preservar-lo.
La Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona promouen aquest projecte dins el marc del programa “Parcs i biblioteques... naturalment!”. El projecte compta amb la direcció artística a càrrec de Riudebitlles Territori d'Art (RTd'A) i assessorament de Joan Manel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor.
Podeu conèixer més sobre el projecte mOts aquí.
I podeu escolta-ho en un nou capítol del podcast comunitatXBM
En aquest capítol ens parla en Joan Manuel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor, que ha ofert suport tècnic en la selecció dels mots. Entre moltes altres qüestions, en Joan Manuel ens explica:
“Les paraules ens connecten amb qui som, d’on venim i cap a on anem perquè van lligades a accions que nosaltres fem sobre el territori i a cada un d’ells corresponen unes accions diferents i concretes. Per exemple, en zones d’aiguamolls es treballa la terra amb unes eines determinades que no són les mateixes que en altres zones de característiques diferents. Cada eina té un nom diferent, l’acció té un nom diferent, i l’acció i el nom vinculen a les persones a aquell territori concret. Per tant, va molt lligat el lloc on estem a la manera com som amb les paraules que fem servir i per tant, com parlem.”
Recuperar i perpetuar paraules que estan en desús és part de l’objectiu del projecte mOts, per guanyar en especificitat, en diversitat, per acolorir la llengua i la identitat pròpia de cada zona amb més riquesa i matisos, concretant la relació entre les persones, la natura i el territori.
Us convidem a escoltar aquest nou capítol de comunitatXBM Podcast, una iniciativa de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona on comparteixen diàleg, reflexió i acció a l’entorn de les biblioteques públiques.
_____________________________________________________________________
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals, Gerència de Serveis de Biblioteques, Cultura mataró