#MeToo a les arts: com crear entorns de treball segurs i equitatius


SHIFT Culture
 

El moviment #MeToo, sorgit en 2017 arran les denúncies d’actrius del cinema que havien patit abusos i agressions sexuals, va adquirir aviat rellevància mundial i diverses organitzacions van començar a fer un seguiment per afrontar l’assetjament sexual des del sector cultural i creatiu.

Com a resultat d’un procés d’investigació en matèria de gènere i relacions de poder, la plataforma SHIFT Culture ha publicat l’informe “#MeToo in the Arts: From call-outs to structural change” que proposa estratègies orientades a crear entorns de treball segurs i equitatius per a les professionals de la cultura i les arts, una qüestió que abasta qüestions complexes sobre les quals pretén posar llum.


 

Interacció metoo predator

Manifestació de protesta arran del moviment #MeToo | Reuters
 

Aquesta publicació es compon de tres blocs. El primer aplega les principals observacions de la recerca, tot matisant algunes idees preconcebudes i la diversitat de contextos en els quals s’ha desplegat el moviment #MeToo a tota Europa.

Les reflexions indiquen que unes condicions de treball precàries són un caldo de cultiu per a l’assetjament i l’abús i que, tot i que el complex procés de canvi de dinàmiques requereix molts recursos (implementació de codis de conducta, formacions, etc.), una major comprensió d’allò que contribueix a la violència i la desigualtat permet pensar de forma diferent sobre la situació de les dones en l’art.

El segon bloc apunta a una sèrie de recomanacions adreçades a les xarxes culturals europees – Shift Culture és una xarxa de xarxes – que també serveixen d’aplicació al sector artístic en general. Es tracta de propostes pràctiques per liderar el canvi en les organitzacions, orientades a trobar solucions independentment de la seva escala.

Les fórmules apunten, en primer lloc, a la necessitat de crear consens al voltant d’una terminologia precisa que permeti l’establiment d’una sèrie de normes a seguir pels responsables de les organitzacions. Per tal de fomentar aquest canvi estructural, es reclama reservar un pressupost dedicat a la formació en igualtat de gènere i diversitat, prendre mesures per superar les condicions de treball precàries i a donar prioritat a un treball a llarg termini que assenti aquestes bases.

L’estudi tanca amb una selecció de quatre casos d’estudi que aborden l’educació artística, el sector independent de les arts escèniques, mètodes de prevenció aplicats en institucions educatives i el sector de la música i la cultura nocturna.

De l’elaboració d’aquest estudi s’ha encarregat IETM en col·laboració amb On the Move i FACE (Fresh Arts Coalition Europe), organitzacions membres de Shift Culture i relacionades amb les arts escèniques, tot i que els resultats tenen un abast que abraça la resta de sectors artístics.

Conjuntament amb aquest informe s’ha publicat una bibliografia comentada que recull més de 50 documents d’orientació política, codis de conducta, exemples de campanyes dutes a terme per fer front a l’assetjament sexual i l’abús de poder, així com altres guies pràctiques.


 

Podeu consultar i descarregar-vos l’informe i la bibliografia comentada:
 

Keil, M., i  Kheriji-Watts, K. (2022). Gender and power relatons. #MeToo in the Arts: From call-outs to structural change. SHIFT Culture shift-culture.eu

Floch, Y., Le Sourd, M., Keil, M., Richardsdóttir, Á., Auclair, C. (2022). Gender and power relatons. Annotated bibliography. SHIFT Culture shift-culture.eu

   


 


 

_____________________________________________________________________