L’impuls al sector musical i als drets culturals a través de la música, bases per un nou pla estratègic a Vic
El dimecres 27 de novembre es va presentar el Pla estratègic per a la música de Vic, un document que marca un full de ruta estratègic per als propers anys. A petició de la Regidoria de cultura i llengua de l’Ajuntament de Vic, el treball ha estat possible amb el suport Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC).
Aquest Pla estratègic marca un full de ruta que ha de permetre a l’Ajuntament de Vic planificar i donar coherència a la política de suport a la música amb un horitzó de mirada llarga, a partir de dues bases que s’expressen al document: l’impuls al sector musical i als drets culturals a través de la música. El Pla també planteja la constitució d’un espai de governança que ha d’implicar tots els agents del sector i impulsar les actuacions a partir d’ara.
El document ha estat possible gràcies a un intens procés de treball durant nou mesos. Es va iniciar amb la sol·licitud de l’Ajuntament Vic al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona demanant el suport per a la realització d’un pla estratègic per a la música a Vic. L’elaboració d’aquest Pla ha estat coordinada per l’equip de Sound Diplomacy, una consultora especialitzada en l’àmbit musical, amb el suport de l’equip polític i tècnic de la Regidoria de cultura i llengua de l’Ajuntament de Vic, i els equips del Programa d’assessoraments del CERC i de l’Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació.
Cal ressaltar que, en la trajectòria del Programa d’assessoraments del CERC, és la primera vegada que s’ha afrontat el repte de realitzar un pla estratègic abordant un sector específic, en aquest cas, el de la música. Ha estat un repte i alhora un aprenentatge molt enriquidor que permetrà disposar d’un antecedent per a futures actuacions amb similars característiques.
Un procés de treball molt participat a Vic
El procés d’elaboració d’aquest Pla es va iniciar el gener de 2024 i va concloure el passat mes de setembre. Durant aquest procés, s’ha conjugat la lectura i l’anàlisi d’anteriors documents estratègics realitzats amb el suport del CERC, com el Pla d’acció cultural 2018-2025 (2018), el Pla estratègic dels centres cívics (2020), i d’altres com el Pla estratègic de la Fundació L’Atlàntida 2019-23 (2019), amb un procés d’escolta i contrast en el qual han participat al voltant de 30 agents del teixit social, cultural i musical vigatà. El Pla conjuga la determinació per reconèixer i impulsar el sector musical de Vic, alhora que situa al centre el desplegament dels drets culturals com una eina per fomentar l’accés i la participació musical.
Durant aquest procés, s’ha pogut corroborar que Vic és una ciutat on la música es viu intensament des fa segles, amb una rica tradició que es va renovant al mateix temps que la societat evoluciona. Cal esmentar, per exemple, que enguany se celebren els 175 anys d’història de l’Escola de Música de Vic, l’escola de música de titularitat municipal més antiga de Catalunya, i que fa poc s’ha celebrat amb èxit la 36a edició del Mercat de Música Viva de Vic, una fira estratègica que atrau a músics, públic, programadors i exhibidors del sector.
Alumnes de l’Escola de Música de Vic assajant. Font: pàgina web EMVIC
Quan es va planificar el procés de treball, es va decidir prioritzar el contacte directe amb el teixit musical de la ciutat amb uns objectius concrets: recollir les propostes dels anteriors plans estratègics; posar en valor la feina feta per institucions i agents diversos; obrir el procés a noves veus que fins ara no havien participat en els processos anteriors; i plantejar propostes i recomanacions de manera que poguessin ser aplicables. D’altra banda, també s’ha intentant assegurar una representació equitativa en tot el procés de les diferents comunitats, els agents clau i els representants municipals, tenint en compte també els diversos grups d’edat, abraçant tant els grups més joves com els que compten amb una llarga trajectòria.
En el procés de Diagnosi es van realitzar dues taules de treball a porta tancada amb diferents agents del teixit cultural de la ciutat, en les que hi van participar 17 persones tant de l’àmbit públic com privat. També es va realitzar una sessió oberta al públic amb el nom d’El futur de la música a Vic, amb l’objectiu de crear un nou espai de contrast i participació per al conjunt de la ciutadania, a partir de les propostes d’una taula que va comptar amb Montse Catllà, directora de la Fundació L’Atlàntida; Núria Graham, músic; Marcel Pujols, periodista i membre del col·lectiu La Clota. A la tercera fase del procés participat, es van programar 13 entrevistes en profunditat a agents rellevants del teixit cultural, musical i social de Vic, que va permetre conèixer amb profunditat més elements per a l’elaboració del treball.
Taula oberta “El futur de la sessió de la música a Vic”, celebrada a L’Orfeó de Vic el 6 de març de 2024
Anàlisi DAFO i àmbits d’aproximació transversals
A partir de tots els elements que van anar sorgint tant a la revisió documental com en el procés participat, es va realitzar una anàlisi DAFO per a la música a Vic, identificant fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces per a una sèrie de punts: l’ecosistema musical, la governança del fet musical, la indústria musical, l’educació musical, el finançament per a la música, les regulacions per a l’activitat musical, la comunicació, aspectes genèrics i externs a l’ecosistema musical.
A partir d’aquesta anàlisi, es considera el potencial de les polítiques culturals en l’àmbit musical vigatà en una doble vessant: (1) abordar les condicions actuals del sector en tota la seva cadena de valor (vinculant formació, creació, producció i exhibició musical) i, (2) situar els actius dels drets culturals vinculats a l’àmbit musical. Aquesta doble aproximació es veu travessada per un seguit de criteris i principis que afecten de manera transversal el conjunt d’accions i propostes presentades al document, que són aquests: diversitat i interculturalitat; igualtat de gènere; llengua catalana; descentralització i noves centralitats; sostenibilitat; transversalitat; una definició d’ecosistema musical; impuls del sector musical.
Un pla d’acció amb dos grans apartats i una proposta de sistema de governança
Enllaçant amb l’anàlisi de la Diagnosi, s’ha definit l’àmbit estratègic que, en aquest document, aposta per reforçar la seva orientació operativa, amb una proposta de catorze programes d’accions classificats en els dos grans àmbits proposats. Per a cadascun dels catorze programes es descriuen amb profunditat diferents apartats: contextualització, visió, entitats involucrades, descripció (on s’hi expliquen les accions concretes per a cada programa), i referències d’actuacions d’altres territoris, que poden servir d’inspiració per a cada programa. I, finalment, per a cada programa també s’identifica una prioritat per a la seva implementació, en el curt, mitjà o llarg termini.
Pla d’acció proposat al document “Pla estratègic per a la música de Vic”
En l’últim apartat del document es fa una proposta per al model de governança amb dos objectius: articular un espai de participació amb el teixit musical de la ciutat i articular un espai de coordinació dins de les estructures municipals. Per això, es proposa dos espais nous: el Consell de la Música de Vic i la Taula Municipal per a la Música. Per als dos espais, es caracteritza amb profunditat qui en formaria part, com s’organitzaria, i els seus àmbits de treball.
Caracterització del Consell de la Música de Vic proposat al document “Pla estratègic per a la música de Vic”
Amb la realització d’aquest procés, que té com a resultat el document del Pla estratègic per a la música, s’ha constatat que Vic ocupa una centralitat del tot estratègica en l'articulació del teixit musical català. Ara es planteja el repte d’implementar els programes d’accions que es proposen, procés que haurà de ser guiat a través de l’articulació del sistema de governança. Això obre un nou espai d’oportunitats pel teixit musical, pel conjunt de la ciutadania i per les administracions públiques de Vic, que hauria de permetre posar les bases d’un futur sòlid i renovat amb visió estratègica.
Podeu accedir al Pla estratègic per a la música de Vic a l'enllaç següent: https://www.diba.cat/documents/d/cerc/pla_estrategic_musica_vic_2024
_____________________________________________________________________
- blog de Interacció
- 240 lectures