La terra és plana!

Si, plana. Tan plana com la nostra pantalla del mòbil, o no és així com la solem tenir a l'abast? El terraplanisme, que promou The flat earth society, és un corrent que reivindica que el nostre planeta és pla i no esfèric, tal com s’afirmava abans que Galileu morís en nom de la ciència. Justament, la ciència que ha arribat a demostrar que la terra és un astre esfèric, malgrat que la seva representació sovint és sobre el pla, abans de paper i ara sobretot en pantalles.


 

El dilema de la projecció

Us sona la projecció Mercator? No, no és un nou supermercat que rebenta preus. Mercator és el nom amb que es coneix la projecció actual del mapa mundi més estés. Va ser el geògraf i cartògraf Gerardus Mercator que va projectar el 1569, el mapa del món en dues dimensions que utilitzen actualment la majoria de plataformes. Exacte, Google Maps fa servir una projecció del s.XVI!

La projecció de Mercator es va realitzar per utilitzar sobretot en la navegació per la facilitat de traçar sobre el mapa rutes de rumb constant. Però la mida dels elements geogràfics tenen una certa distorsió. Així que els mapes amb projecció de Mercator van exagerant la mida i distorsionant les formes dels elements geogràfics com més lluny de l'equador se situen.

Però n’hi ha d’altres com la projecció de Peters. Fou proposat pel cartògraf alemany Arno Peters el 1974, posant en dubte la representació tradicional dels mapes del món, basada en la projecció de Mercator, que ell deia que responia a la mentalitat euro-cèntrica dels cartògrafs. La seva proposta va ser la de representar el mapa de tal manera que les àrees dibuixades en el mapa fossin proporcionals a les àrees reals. Al següent vídeo podeu veure’n alguns exemples més, cap d’ells del tot exacte.




 

La importància de la projecció cartogràfica radica en la percepció del món que genera. De la mateixa manera que les fake news, i les no fake també, creen una percepció tergiversada del món, la projecció ens pot fer creure, per exemple, en una Rússia més imponent del que és i un continent Africà molt més petit del que realment abarca.
 

Es desconeix un mètode infalible de representació de la Terra, que no sigui sobre un globo terraqui, però el mapa The true size, com a mínim ens permet comprovar quina és la mida real de cada país sobre un pla, apropant-lo a l’equador i comprovar com es deforma segons la projecció Mercator a mida que s’apropa als pols. Ja ho veureu, jugueu amb el món i veureu com de diferent pot ser, de com ens l’han pintat sempre.

Bon cap de setmana!



 



 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris