Ballar, una necessitat humana
Totes ballem. Cada cultura balla i tant a la seva manera que balla! Precisament aquest fet demostra que moure el nostre cos al ritme de la música és omnipresent arreu i ho ha sigut durant tota la història de la humanitat.
Aleshores, per què aquest acte aparentment frívol és tan fonamental per l’ésser humà?
Ballem per passar-ho bé o perquè sempre s’ha fet aquesta dansa i mantenim una tradició, d’acord. Però què fa que ballar sigui una necessitat humana?
La resposta, sembla ser que és a la cohesió social: aquesta cadena invisible però vital que manté les societats en entesa malgrat les diferències interpersonals.
El sociòleg francès Émile Durkheim (1858-1917) va teoritzar que "l'efervescència col·lectiva", que no és més que els moments en què la gent es reuneix en alguna forma d'activitat unificadora i es veu induïda per l'emoció. És l'arrel del que ens agrupa, de la pertinença a un grup.
Més recentment, Bronwyn Tarr, biòloga evolutiva i psicòloga de la Universitat d'Oxford, també ballarina, ha investigat els fonaments evolutius i neurològics de la nostra tendència innata a esclatar en moviment.
A partir del treball de Durkheim i Tarr, aquest vídeo original d'Aeon explora aquesta sensació unificadora del grup. Aquesta 'electricitat' que ens fa aixecar per una acció dels nostres equips esportius preferits, participant en moviments i rituals religiosos, ens fascina i ens mou per la música i sí, ens fa ballar tota la nit.
No us perdeu el video!
Balleu molt i bon cap de setmana!
Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2268 lectures