Abordar el canvi climàtic des dels museus

Jennifer Newell, Libby Robin and Kirsten Wehner [eds.]| Routledge

Exploració vers com tracten els museus el canvi climàtic a partir de la concepció que cal una transformació urgent en la forma de concebre el món i a nosaltres mateixos. El llibre parteix de la base que els museus són un bon lloc per estimular el debat entorn el canvi climàtic. Demostra que són efectius per a fer costat a les transformacions ontològiques i socials que es necessiten amb urgència a tot el món.


Des de l’enfocament curatorial «Curating the future. Museums, communities and climate change» es divideix en quatre parts. Cadascuna d'elles consisteix en una trajectòria que reflecteix la nova relacionalitat que la pràctica del museu necessita per a apropar-se a un món canviat pel clima. La primera part tracta sobre acollir noves veus i la capacitat del museu per a construir ponts en relació a la justícia social. Sovint el canvi climàtic es troba unit a la injustícia social i els museus, des d’un punt de vista decolonitzat, poden donar espai a comunitats que l’han patit i també treballar per a l’apoderament. A continuació es parla sobre la unió de natura i cultura i la importància de reflexionar entorn la cohesió del món humà i la força de la naturalesa. Desprès es centra en el futur i els escenaris que es plantegen alhora que es pregunta quines seran les col·leccions interessants pels visitants del futur i fa una crida a començar a col·leccionar en aquesta direcció. Per últim, dona protagonisme a la representació del canvi i la incertesa i l’allunyament de la presentació de veritats universals i estàtiques.


Conté informació pràctica que serveix de referència en què emmirallar-se, es posen de manifest projectes i col·leccions específiques però també equipaments de referència en aquest àmbit. El text es presenta com una eina per a recordar la responsabilitat moral dels museus en la tasca de fer front al canvi climàtic que no passa només per la comunicació en terme científic. “Les narratives que compartim ajuden a les persones a fer front a l'experiència del canvi climàtic i les seves emocions conflictives de pèrdua, pesar, desorientació, confusió, resolució, oportunitat, esperança i cura”.


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació.


 


Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris.