Culturas políticas y políticas culturales

Alejandro Grimson (comp.) ׀ Instituto de Altos Estudios Sociales de la Universidad Nacional de San Martín ׀ Fundación Heinrich Böll

La cultura és una condició, un mitjà i una finalitat del desenvolupament. Els dirigents tenen un coneixement clar de les restriccions econòmiques i polítiques que afecten a la seva acció, saben que no poden gastar més diners dels que disposen i no poden actuar sense tenir en compte les relacions de força i els interessos dels diferents col·lectius. Però existeix una tercera restricció que els actors socials no poden controlar de la mateixa manera, és la restricció cultural. Així com els límits econòmics i polítics es coneixen i es poden establir les mesures necessàries per resoldre situacions diferents, en el cas de la restricció cultural passa el contrari, no es coneix prou bé i la cultura acaba influint més en els dirigents que no pas els dirigents en la cultura.

El llenguatge, els símbols, la imaginació de la societat i la pròpia imaginació sobre el que és desitjable i possible constitueixen un límit cultural per a l’acció pública. Per a molts actors socials la cultura és una dimensió decorativa de la resta de polítiques o de la resta d’accions que són considerades rellevants. Però la realitat social no pot transformar-se sense modificar els llenguatges socials. La desigualtat no es pot reduir sense modificar concepcions i classificacions al voltant d’idees relacionades amb el ‘nosaltres’ i amb ‘els altres’. Molts assoliments significatius poden evaporar-se molt ràpid si no s’assenten en bases sòlides i profundes. Els canvis econòmics i polítics només poden perdurar quan es basen en transformacions culturals profundes.

Aquest és un exemple d’algunes de les idees plantejades en els estudis i debats que es van presentar en el Tercer Seminari Internacional de Postgrau de la Xarxa d’Estudis i Polítiques Culturals que recull aquest document on es van analitzar altres temes relacionats amb les configuracions culturals, les polítiques d’alteritat, les polítiques musicals,  la diversitat, els drets humans, la ciutat i l’art o les concepcions del sentit comú.

PDF Culturas políticas y políticas culturales

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris