Cultura com a clau per al desenvolupament local

Culture for Cities and Regions

Us presentem la plataforma «Culture for Cities and Regions», una iniciativa que ha tingut per objectiu donar suport a les ciutats i regions per a la realització d’inversions sòlides en cultura; des de la consideració que la cultura constitueix una peça clau en les estratègies de desenvolupament urbà també associada a la mesura de la qualitat de vida del territori.

Es tracta d’una iniciativa de la Comissió Europea finançada pel programa Europa Creativa i gestionada per EUROCITIES i KEA en col·laboració amb ERRIN. Consisteix en un projecte engegat al gener de 2015 per analitzar les pràctiques existents encaminades a posar la cultura en el centre de les estratègies de desenvolupament; mitjançat una convocatòria oberta en què es van identificar 71 pràctiques a l’entorn europeu. El projecte es va dividir en tres accions específiques: realització del Catàleg d’estudis de cas, organització de 15 visites per estudi temàtic i el servei de coaching a 10 ciutats o regions.
 

L’estudi de casos per a l’elaboració del catàleg es centra en tres dimensions: patrimoni cultural com a conductor del creixement econòmic i la inclusió social; indústries culturals i creatives com a dinamitzadores del desenvolupament econòmic local i la regeneració urbana; i cultura per a la inclusió social mitjançant la innovació social i el diàleg. Inclou tres casos catalans, dos d’aquests a la branca d’indústries culturals i creatives: Fàbriques de Creació de Barcelona i Parc Audiovisual de Catalunya (Terrassa). El tercer, a la dimensió de cultura per a la inclusió, consisteix en el cas d’Apropa Cultura. Les visites per a estudis temàtics es van celebrar a 10 regions amb l’objectiu de fomentar el procés interactiu i la creació de xarxa europea, mitjançant el mètode d’aprenentatge peer-to-peer. També s’inclou en aquest llistat la ciutat de Barcelona.

El projecte va finalitzar al setembre de 2017. Per a tancar el procés, es va desenvolupar a principis de desembre el Fòrum Europeu de Cultura, a Milan, on es van presentar els resultats d’aquest projecte de tres anys. Podeu consultar el catàleg definitiu en el següent enllaç: Catàleg d’estudis de cas.


HTML Culture for Cities and Regions


Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris