Sobre els dinosaures de la cultura i la síndrome del Narcís ferit
Ignacio Sánchez-Cuenca | Los libros de la catarata
Estudis previs, crítiques obertes, garanties de valor afegit i qüestionament de l’autoritat: són els quatre elements que Ignacio Sánchez-Cuenca, sociòleg, filòsof i professor de ciències polítiques a la Universitat Carlos III de Madrid proposa a «La desfachatez intelectual. Escritores y intelectuales ante la política», com a requisits necessaris i que actualment manquen en el debat sobre polítiques públiques a Espanya.
Aquest llibre denuncia la falta de rigor, compromís i autocrítica del col·lectiu d’intel·lectuals que van ser partícips del procés de transició democràtica; l’establishment cultural espanyol, caracteritzat, segons l’autor, per un estil agressiu ―el «masclisme discursiu»― de marcat to moralitzant, un distanciament de les problemàtiques socials actuals i dels debats internacionals, una deriva ideològica que ha passat de l’extrema esquerra cap al conservadorisme, i una obsessió per la unitat d’Espanya, els nacionalismes i el terrorisme.
Sánchez-Cuenca no estalvia noms: Félix de Azúa, Fernando Savater, Javier Cercas i Jon Jáuregui són només alguns dels protagonistes d’aquest llibre i del debat sobre la decadència de la ‘Cultura de la Transició’. Tots ells patirien la «síndrome del Narcís ferit», tal com apuntava Jordi Gracia, catedràtic de Literatura Espanyola a la Universitat de Barcelona, en el llibre «El intelectual melancólico»; l’actualitat els produiria irritació i melancolia perquè molt poca gent estaria a la seva altura.
A més, els grans grups de comunicació i les editorials, segons l’autor, són un dels factors que perpetuen l’statu quo d’aquestes figures, i que tampoc permeten la renovació, l’aprofundiment i l’intercanvi en l’esfera cultural pública. Més enllà d’aquestes valoracions, caldria preguntar-nos si el debat de l’actualitat en cultura i política aporta coneixement i pluralitat de perspectives, i si apel·la la consciència dels ciutadans.
Us recomanem que llegiu l’article de Juan Pecourt sobre aquest llibre a la revista Debats, en el seu número sobre la instrumentalització política de la cultura.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicieu sessió o registreu-vosper a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 3217 lectures