Més accés al coneixement gràcies a les “Dades enllaçades”

Ed Jones ; Michele Seikel | Facet Publishing

El paper de les dades enllaçades està assumint un rol central en l’organització i capacitat de compartir les dades al web per part de les institucions culturals. Ara és un moment clau en que cal posar el focus en aquesta temàtica i poder assumir el repte que planteja.

Les “dades enllaçades” (linked data) consisteixen en un mètode de publicació de dades estructurades i vinculades mitjançant les tecnologies del Web Semàntic. Tot i que no sempre les dades enllaçades son obertes, el llibre sempre es refereix a “Linked Open Data” (LOD). En relació a l’ús de les dades enllaçades en institucions culturals, sorgeix la iniciativa LODLAM (Linked Open Data in Libraries, Archives and Museums). Es tracta d’una xarxa informal de professionals que vol promoure la convergència de comunitats de patrimoni cultural mitjançant la implementació dels principis de les LOD.

«Linked Data for Cultural Heritage» aprofita per comentar molts exemples d’institucions culturals que estan posant en marxa aquestes propostes. La incitativa d’Europeana és una de les més rellevants en aquest sector; però també destaquen la Biblioteca Pública Digital d’Amèrica, el Museu d’Amsterdam o bé el projecte Linked Jazz.

Els beneficis de la implementació del sistema de linked open data en relació a la cultura i el patrimoni de cara a la societat; no hauria de tractar-se d’una qüestió de ideologia. Afavoreix la igualtat d’accés a les dades assegurant la transparència de les mateixes. Genera apoderament social  per l’accés al coneixement alhora que facilita l’efervescència de projectes de caire col·laboratiu i fomenta la participació.


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació.


Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris.