El patrimoni cultural com a motor per al desenvolupament econòmic, social i mediambiental
Horizon 2020 Expert Group on Cultural Heritage
Informe que estableix les bases de la nova agenda europea en matèria de recerca i innovació sobre patrimoni cultural. Presenta les conclusions del grup d’expert en patrimoni cultural de la Comissió Europea i incideix en el paper que pot jugar aquest patrimoni com a motor cap a un desenvolupament més intel·ligent, més inclusiu i més substancial. L’informe subratlla els objectius prioritaris d’aquesta agenda des del punt de vista econòmic, social i medi ambiental, presenta casos de bones pràctiques on el patrimoni ha jugat un paper clau en el desenvolupament sostenible i fa també una sèrie de recomanacions a partir de les lliçons apreses d’aquestes experiències.
Segons l’informe, el patrimoni cultural és un valor molt important per a la construcció d’una identitat europea i també un recurs molt útil per a governs i ciutadans de cara a millorar la seva situació econòmica, el seu benestar i el seu entorn vital. També el considera un element cada vegada amb més pes en el PIB europeu i més apreciat com a part essencial del capital socioeconòmic, cultural i natural, fet que suposa un canvi significatiu ja què les activitats culturals han estat tradicionalment considerades com una despesa per a la societat.
Els experts que han elaborat l’informe assenyalen que els beneficis que ha aportat el patrimoni cultural s’han donat a través del turisme tot i que afegeixen que cada vegada més aquest patrimoni es contempla com un estímul innovador per al creixement i l’ocupació. També reconeixen la seva important contribució a la cohesió social i la seva capacitat per a reunir comunitats i per estimular a la gent jove a comprometre’s amb el seu entorn. I ho il·lustren amb exemples concrets de casos on el patrimoni cultural ha estat un factor de producció clau per a les economies locals i nacionals que ha generat nous llocs de feina i ha millorat l’entorn. Afegeixen, però, que aquestes experiències positives en relació al patrimoni cultural encara no són universals i que molts llocs, rurals i urbans, amb un teixit ampli i ric de béns culturals, encara no han sabut treure’n un bon profit d’aquest patrimoni. És per totes aquestes raons que insten la Unió Europea a promoure de manera enèrgica l’ús innovador del patrimoni cultural com a motor econòmic, social i mediambiental.
L’informe suggereix que cal trobar noves formes de finançament i governança, fer una gestió unificada del paisatge, fomentar associacions públic i privades i establir mesures per a moltes altres aproximacions innovadores i creatives que permetin alliberar tot el potencial del patrimoni cultural europeu. Els autors afirmen que les evidències demostren que una inversió relativament modesta en patrimoni cultural pot aportar dividends substancials no només en termes econòmics sinó també en termes de sostenibilitat mediambiental i cohesió social.
PDF Getting cultural heritage to work for Europe
Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2889 lectures