La Festa Major de Banyoles genera una riquesa de més de 270.000 euros anuals al Pla de l’Estany

Marta Llatcha |  Gabinet Tècnic. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

Aquest informe analitza l’impacte econòmic de la Festa Major de Sant Martirià a Banyoles. El treball, que segueix la metodologia establerta pel Departament que calcula els efectes econòmics que tenen sobre el territori els esdeveniments de cultura popular i tradicional, demostra els vincles estrets que hi ha entre les festes populars, la cultura i l'economia a la comarca del Pla de l’Estany. Els resultats també mostren que la cultura, a part de tenir un valor intrínsec, col·labora al desenvolupament social i econòmic de la comarca. L’avaluació i la mesura dels valors que aquesta festa major aporta a l’economia, la cultura i la societat ofereixen informació útil per a la millora de la gestió de l’esdeveniment, la presa de decisions polítiques i l’assignació de recursos. El document tècnic està estructurat en dues parts: la primera recull valoracions de tipus qualitatiu inspirades en les entrevistes i la bibliografia obtinguda de Banyoles i comarca, i la segona part és de tipus quantitatiu i recull els càlculs per obtenir els valors de l'impacte econòmic.

Impacte econòmic

  • L'impacte econòmic total de Sant Martirià 2014, en termes de producció, a la zona d'influència del Pla de l’Estany, ha estat de 571.942 euros.
     
  • D'aquest, l'impacte econòmic vinculat (segons la despesa dels visitants) ha estat de 372.234 euros. L'impacte directe (les despeses de l'organització de l'esdeveniment) ha estat de 27.725 euros. L'impacte induït ha estat de 171.982 euros.
     
  • El valor afegit brut o renda incorporat a la zona d'influència ha estat de 270.772 euros.
     
  • Els llocs de treball generats a la zona d'influència han estat 7.
     
  • L'impacte econòmic sobre la renda de la festa de Sant Martirià correspon al 0,045 % del total de la renda (VAB) anual de la comarca del Pla de l’Estany.
     
  • La festa multiplica per 5,9 vegades la inversió pública i 2,7 el pressupost, en termes de producció.
     
  • La despesa mitjana per persona i dia dels assistents a la festa ha estat de 28,5 euros. La dels visitants amb pernoctació, de 46,6 euros; la dels visitants sense pernoctació, de 20 euros i la els veïns del Pla de l’Estany, de 28,5 euros.
     
  • El 82 % de participants a la festa consumeix a les barres de Barraques i el 38 % utilitza els serveis de restauració de la ciutat.
     
  • El sector de la restauració, incloent-hi les barres de Barraques, és el que més ingressos aconsegueix a la festa. Dels visitants de fora del Pla de l’Estany, el sector ingressa 312.401 euros.
     
  • Els veïns del Pla de l’Estany gasten a la festa 257.999 euros.
     
  • Els veïns consumeixen al voltant de 216.529 euros a les barres de Barraques i a bars i restaurants.

PDF Impacte econòmic d’esdeveniments de cultura popular i tradicional a Catalunya: Festa Major de Sant Martirià a Banyoles

PDF Annex al DeCultura núm. 24


 

També podeu consultar dos estudis anteriors sobre l’impacte econòmic de l’Aquelarre de Cervera i les Falles d’Isil aquí.

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris