Estudi d’impacte del carnaval de Terra Endins de Torelló

L’Ajuntament de Torelló va presentat aquest dimarts l’estudi elaborat per l'oficina el CERC (Centre d'estudis i Recursos Culturals) de la Diputació de Barcelona i Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya sobre l’impacte econòmic, social, cultural i mediambiental del Carnaval de Terra Endins, que se celebra al municipi.

El treball va ser una prova pilot de la metodologia per a l'estudi dels impactes dels esdeveniments culturals, impulsada pel CERC en col·laboració amb Eurecat i que té per objectiu mesurar com afecten a les les persones i les societats els esdeveniments culturals: quins són els seus efectes en la qualitat de vida de les persones, en els seus coneixements, en la creativitat, la capacitat d’innovació o la salut, i, també, en una dimensió més col·lectiva, en la cohesió social, la identitat cultural, el reconeixement a l’exterior, la transformació urbanística, el medi ambient o la sostenibilitat. 


 

L’estudi realitzat a Torelló xifra en 553.000€ l’impacte econòmic del carnaval en la localitat, amb aproximadament 22.000 assistents i la participació d’un 65% de la població de Torelló. Segons l’informe, el carnaval és percebut de manera molt positiva pels participants i residents no participants que el valoren amb una mitjana de 8,43.

L’anàlisi realitzada ha posat de manifest que el Carnaval de Terra Endins de Torelló es caracteritza per:

A. Ser un esdeveniment que es produeix mitjançant una intensa participació ciutadana, tant de visitants com de residents.

B. Haver desenvolupat un model governança que permet una eficaç coordinació entre múltiples entitats culturals i el l’Ajuntament.

C. Generar valor cultural a partir de la festa, en termes de creativitat, d’identitat i de cohesió social.

D. Canalitzar una àmplia participació de persones de perfils socials, econòmics i culturals molt diversos.

E. Tenir certs efectes negatius sobre el medi ambient i la salut de les persones.

F. Crear riquesa i ocupació al municipi.

G. Ser percebut de manera molt positiva en el seu conjunt, tant pels participants (visitants i residents) com pels no participants.

Pensant en futures edicions, l’estudi determina diferents millores com ara l’increment de l’impacte cultural amb el reconeixement com a festa d’interès patrimonial i el treball per a la reducció dels efectes negatius sobre el medi ambient i sobre la salut de les persones.

 

PDF: Estudi d'impacte del Carnaval de Terra Endins de Torelló    




Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris