Anàlisi de l’impacte econòmic de l’Aquelarre de Cervera i les Falles d’Isil

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya vol disposar d’elements que permetin valorar l’impacte real (econòmic, social i cultural) dels esdeveniments de la cultura popular i tradicional. El 2012 va establir els objectius i les línies metodològiques per a la realització d’estudis focalitzats en l’anàlisi de l’impacte econòmic i l’encarregà al consultor Toni González dos estudis sobre les Falles d’Isil i l’Aquelarre de Cervera.

Els estudis permeten dimensionar la magnitud dels esdeveniments a escala local: la celebració de les Falles representa un 0,60% del PIB anual de les Valls d’Àneu, i l’Aquelarre un 0,13% del PIB de la Segarra.

Així mateix, el treball permet configurar el perfil dels visitants i els seus hàbits de comportament durant la celebració de l’esdeveniment. En els casos que ens ocupa, els assistents a les Falles d’Isil van gastar una mitjana de 64,42€/dia i destinaren el 48% del pressupost en restauració, el 24% en allotjament i un 15% en comerços; aquell cap de setmana el caixer de CatalunyaCaixa d’Esterri d’Àneu va registrar un 32% més de transaccions que el cap de setmana posterior. D’altra banda, la despesa mitjana dels assistents a l’Aquelarre fou de 29,43€/dia, que va repercutir prioritàriament en el sector de la restauració, que va facturar 250.424€, i en la Fira del Gran Boc, que va ingressar 195.966€.

L’anàlisi dels estudis en relació als ajuts concedits per les administracions públiques aporta dades significatives que posen en valor la rendibilitat social de la inversió pública en cultura: així, a Isil, 1€ de subvenció del Departament de Cultura genera un impacte econòmic avaluat en 45,94€; i a Cervera, la despesa de visitants en relació a 1€ de subvenció del departament genera un impacte econòmic avaluat en 35,25€. En el cas de Cervera, si efectuem l’anàlisi en termes d’inversió de les insitucions públiques, la festa de l’Aquelarre multiplica per 6 la inversió pública a la festa.

 Relacionem tot seguit una sèrie de dades significatives:  

Falles d'Isil

35è Aquelarre de Cervera

Impacte directe (despeses d'organització a l’àrea d’influència), en €

14.150

70.978

Impacte econòmic a la zona d'influència*, en €

367.536

761.338

Població (habitants a Isil i Cervera)

79

9.390

Assistents (persones)

1.948

19.811

Despesa dels visitants, en €

242.867

461.426

Despesa mitjana habitant/dia, en €

64,42

29,43

Incidència en el PIB anual de l’àrea d’influència (Valls d’Àneu-La Segarra), en %

0,60

0,13

 * L’impacte econòmic suma l’impacte directe, la despesa dels visitants (impacte econòmic vinculat) i l’impacte econòmic induït (impacte generat per l’esdeveniment però no vinculat directament a la seva realització)

PDF Les Falles d’Isil. Una anàlisi sobre l’impacte econòmic

 PDFL'Aquelarre de Cervera. Una anàlisi sobre l’impacte econòmic

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris