Estadístiques culturals de Catalunya 2015: Tocant fons?
Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
La nova edició de les Estadístiques Culturals de Catalunya, presenta les dades completes de l’any 2013, unes dades que confirmen la situació d’emergència en que s’ha instal·lat el sector cultural a Catalunya en els darrers anys. No obstant això, es pot intuir que s’estaria tocant fons ja que els indicadors avançats de l’any 2014 estarien reflectint un incipient canvi de tendència. De moment però, a manca de concretar la dimensió real d’aquesta inflexió, el panorama continua sent devastador: retallada intensa dels pressupostos de les administracions públiques; caiguda de l’ocupació; reducció dràstica de les despeses de les llars en productes i serveis culturals; disminució de la participació i el consum cultural en diversos sectors.
Els pressupostos de les administracions han continuat marcant mínims: poc més de 820 milions d’euros, amb un descens de prop del 10% respecte 2012 i del 35% des del màxim històric assolit el 2009. El gruix d’aquesta davallada s’ha concentrat en la despesa corrent puix que les despeses fixes s’han mantingut pràcticament estables, la qual cosa ha portat a una reducció dràstica de la capacitat d’actuació dels operadors que depenien del suport de les administracions. En aquest sentit, val a dir que les retallades han afectat de forma generalitzada a pràcticament tots els sectors, però alguns les han patit de forma més intensa. Aquest és el cas de la música que ha vist com la despesa de la Generalitat passava de 68 a 21 milions d’euros en aquest mateix període, amb una baixada de prop del 70%, mentre que la reducció al teatre ha estat “solament” del 35%.
La despesa de personal de les administracions s’ha mantingut pràcticament estable –un 3% menys entre 2009 i 2013 en el cas de la Generalitat- però malgrat això, la contractació s’ha incrementat un 11%, passant de 6.357 a 7.111 persones, la qual cosa suposa que s’ha produït un descens significatiu de la retribució dels treballadors i treballadores de les administracions públiques. Però aquest increment no s’ha traslladat al conjunt del sector cultural i creatiu puix que entre 2010 i 2013 es van perdre més de 23.000 llocs de treball. En aquest cas però s’ha produït un primer canvi de tendència ja que la dada avançada de 2014 confirma un increment de la contractació de més de 5.000 persones respecte l’any anterior.
Els números vermells també s’imposen en valor afegit de les indústries culturals i creatives i en despesa de les famílies en cultura -amb davallades superiors al 30% entre 2009 i 2012 en ambdós casos- i en la gran majoria de sectors en termes de participació i consum cultural. Així, museus i col·leccions han perdut prop del 10% de visitants des del màxim històric de 2011 i els cinemes el 27% des de 2009, el teatre ha sortit relativament ben parat de la cursa d’obstacles plantejada per la reducció de subvencions i increment d’IVA amb un descens mínim d’espectadors del 4.5%. I les biblioteques en tant que servei públic d’accés lliure han actuat com a “valor refugi” amb un increment d’usuaris del 22%, però, atenció, amb un estancament dels préstecs de documents.
En definitiva, un sector encara en plena depressió, on els números vermells són encara la tònica general, però amb l’esperança –representada per les primeres dades de 2014- que aquest 2013 s’hagi tocat fons.
PDF Estadístiques culturals de Catalunya 2015
Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 3742 lectures
1 comentari
Per ampliar l'anàlisi de les dades, us recomano llegir l'article d'en Santi Martinez: El suport públic a la música a Catalunya: quintes disminuïdes i octaves baixes al seu blog: Espurnes. Bona lectura!