Economia social, sector cultural i creatiu, una nova emprenedoria social i cultural

SMart | Pour la Solidarité  

El sector cultural i creatiu s’inscriu sovint dins el model d’empresa social perquè l’objectiu primer de les seves produccions no és lucratiu sinó cultural i artístic i perquè comparteix nombrosos punts comuns amb aquest model. En quin punt la cultura i l’economia social es relacionen i com fan d’aquesta aliança un motor per al desenvolupament dels territoris? L’empresa social SMart i el ‘think tank’ europeu ‘Por la Solidarité’ tracten de respondre a aquetes qüestions en aquestes dues publicacions, una dedicada a la realitat de França i l’altre a la regió valona de Bèlgica.

Aquests dos quaderns, números 34 i 35 de la col·lecció ‘Cahiers pour la solidarité’, tenen el propòsit de ressaltar les interseccions existents entre cultura i economia social i identificar, a través de bones pràctiques i recomanacions, estratègies concretes per desenvolupar projectes culturals i artístics inscrits dins la nova economia social. L’objectiu general és mirar de respondre a les necessitats dels territoris dins una lògica de transició econòmica, social i mediambiental.

Cada un dels quaderns, a la primera part, defineix els sectors de la cultura i de l’economia social en funció del paper que poden jugar dins les societats en transició francesa i valona. A continuació, s’hi expliquen els vincles entre cultura i economia social a través dels aspectes que comparteixen i dels reptes d’ordre econòmic, tecnològic i social als qual han de fer front. Sandrino Graceffa, responsable de SMart, completa aquesta primera part amb una anàlisi sobre aquestes qüestions.

La segona part de cada un dels quaderns es dedica a les polítiques públiques en matèria d’economia social i cultura i, principalment, a les bones pràctiques que demostren l’impacte de la cultura sobre el desenvolupament local i la innovació, o descriuen els projectes culturals realitzats sota la forma d’empresa social. I s’hi expliquen polítiques i bones pràctiques europees, franceses i valones.

Finalment, es presenten una sèrie de recomanacions per establir vincles efectius entre aquest model d’emprenedoria alternatiu i la cultura. L’objectiu és, segons els autors, convertir el sector cultural en un motor econòmic per a la innovació social, per a la creació ocupació i per a la cohesió social a França, a Valònia i a tota Europa.

PDF Économie sociale, secteur culturel et créatif: vers une nouvelle forme d'enterpreneuriat social en França

PDF Économie sociale, secteur culturel et créatif: vers une nouvelle forme d'enterpreneuriat social en Wallonie

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris

3 comentaris

Lorenzo Gallego, Marcos

Querid*s,

como sabéis este año hemos publicado en Galicia un informe titulado: "Cooperativismo & cultura: unha alianza necesaria", que tenéis disponible en el siguiente enlace: https://enseres.wordpress.com/2015/02/26/cooperativismo-cultura-una-alianza-necesaria/

Además, hemos sido invitados a impartir un relatorio sobre el tema en las jornadas TIC'15 de Valladolid. Podéis ver el vídeo aquí: https://enseres.wordpress.com/2015/06/24/cooperativismo-y-cultura-conferencia-en-valladolid-jornadas-tic15/

La cuestión es que estamos muy interesados en iniciativas semejantes a la nuestra en otros territorios y nos gustaría disponer de algún contacto con las personas responsables de estos cuadernos para poder entablar un diálogo y quién sabe si en el futuro afrontar conjuntamente nuevos proyectos en este área de intersección entre la economía social y el sector cultural. Si pudiéseis facilitarnos esa información, nos sería de gran utilidad.

Mil gracias y un abrazo,

Marcos Lorenzo

Mendoza, Roser

Marcos

Aquí tienes la información:

 POUR LA SOLIDARITÉ - Rue Coenraets 66, B - 1060 Bruxelles Tél: + 32 2 535 06 88. Web:  http://www.pourlasolidarite.eu/

Los cuadernos los ha dirigido: 

Denis Stokkink : denis.stokkink@pourlasolidarite.eu

Saludos,

Roser Mendoza

Lorenzo Gallego, Marcos

Mil gracias, Roser!

Un abrazo,

Marcos Lorenzo