Nous números de revistes de gestió i política cultural

The Journal of arts management, law and society | The International journal of cultural policy | Cultural trends

Us presentem els últims articles més destacats d’aquestes revistes que aborden alguns dels reptes als quals han de fer front governs i administracions, organitzacions artístiques i culturals, gestors, artistes i mànagers per tal de fomentar la creació artística i el diàleg intercultural i preservar el patrimoni cultural en un món cada vegada més complex i interconnectat i sovint turbulent i violent. Hi podeu trobar un ampli ventall d’estudis i casos pràctics que analitzen qüestions d’interès als cinc continents.

Entre d’altres temes, s’hi analitza la legislació internacional en matèria de protecció i preservació dels béns culturals en cas de conflicte armat (Van der Auwera). L’autora reconeix l’existència de nombrosa legislació al respecte però detecta nombroses deficiències i aposta per una millor aplicació i seguiment dels instruments ja existents. S’hi presenta també un estudi sobre les activitats culturals desenvolupades a les presons franceses a partir del protocol signat el 1986 entre el Ministeri de Cultura i el de Justícia (Corinne Berneman). L’autora es fixa en els motivacions de les institucions culturals i dels artistes a l’hora de participar en aquests programes, assenyala les principals dificultats i reflexiona sobre les metodologies per avaluar-les. Un altre article fa referència a l’increment anual del pressupost que hi dedica tant el govern com fundacions privades dels Estats Units als intercanvis culturals amb els països de l’Orient Mitjà després de l’11 de setembre de 2011 (Hyesun Shin). L’autora es fixa també en com han afectat les regulacions instaurades després dels atacs als artistes i institucions que participen en aquests programes.

Així mateix, també s’hi analitzen les noves tendències de programació de les orquestres simfòniques i s’hi examinen alguns factors determinen l’assistència als concerts simfònics com poden ser, per exemple, el tipus de repertori o elements relacionats amb la gestió com la publicitat o la retransmissió dels concerts (J. Pompe, L. Tamburri & J. Munn). Poseu trobar també un estudi sobre el concepte de compromís públic en l’àmbit dels museus i el patrimoni, tant des del punt de vista de les institucions com del de la recerca acadèmica per tal de millorar la relació entre els museus i la societat (Susan L.T. Ashley). L’autora es centra en algunes qüestions controvertides al voltant d’aquest terme. Destaquem també l’article que es fixa en alguns factors que poden condicionar el suport públic a les arts i la cultura com són els interessos polítics i electorals o una bona gestió per part de les autoritats locals (A.M. Bertelli et al.). Els autors investiguen el cas concret de les beques Grants for the Arts al Regne Unit.  

Per la seva banda, l’últim número de «Cultural trends» està dedicat íntegrament a analitzar la tasca d’avaluació dels impactes de l’Olimpíada Cultural de Londres 2012. Els autors es centren en els aspectes metodològics i en com desenvolupar mecanismes i plataformes d’intercanvi i traspàs de coneixements, fan referència a la creació de l’Olympic Studies Centre el 2003. Segons l’editora, Beatriz García, Londres 2012 es va comprometre a explorar i avaluar el seu llegat a llarg termini i aquesta edició especial examina en quin grau s’ha complert aquest propòsit i què cal fer perquè els treballs continuïn endavant. Els quatre articles inclosos aborden el tema des de diferents punts de vista. S’hi aporten tant avaluacions detallades d’aspectes específics de la Olimpíada Cultural com reflexions més generals sobre el significat del llegat olímpic a escala global i local, el significat del valor cultural, el paper de la cultura a l’hora de desenvolupar els objectius del moviment olímpic o el repte d’encaixar aquest esdeveniment tant especial dins les polítiques culturals del Regne Unit.

Sumaris 

The Journal of arts management, law, and society, Volume 43, Issue 4, 2013

The International journal of cultural policy, Volume 20, Issue 3, 2014

Cultural trends, Volume 23, Issue 1, 2014

Si sou membre d'Interacció, per fer peticions d’articles escriviu un missatge privat al Centre.

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris