Sèries i Ciència (I): Halt and Catch Fire

Amb Interacció 2017: Restablim la connexió com a teló de fons, enceto una línia de recomanacions de sèries de televisió actuals que poden ajudan a dialogar amb els eixos i temàtiques de les Jornades. Més enllà de poder ser considerades un producte d’entreteniment, moltes poden ajudar-nos a repensar en les limitacions i tensions, així com en els avantatges i fortaleses de l’impacte de la ciència i la tècnica en les nostres societats contemporànies.

Des de comèdies a drames passant per la ciència ficció, són moltes les ficcions que en els darrers anys han tingut el camp científic i tecnològic en el seu punt de mira, però poques ofereixen un visió d’aquesta Indústria i del seu impacte en les societats modernes, des de les seves entranyes, com ho ha fet Halt and Catch Fire (AMC, 2014).

La tecnologia forma part inherent de les nostres vides. El nostre dia a dia el passem connectats a pantalles portàtils pràcticament sense adonar-nos. Com hem arribat fins aquí? Aquesta mateixa pregunta podrien haver-se fet Christopher Cantwell i Christopher C. Rogers alhora de crear la sèrie.

Protagonitzada per Lee Peace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis i Kerry Bishé, aquesta sèrie nord-americana ens acosta als inicis de l’era informàtica i els ordenadors personals dels anys 80 fins arribar a l’era Internet dels 90, a través d’un grup d’enginyers i programadors informàtics; un grup de somiadors-revolucionaris del Silicon Prairie texà que, com molts d’altres també fora d’aquest àmbit ficcionat, no apareixen a les pàgines de la historia, però participen del seu naixement i eclosió.

Codis BIOs, noms propis, empreses reconegudes del sector així com algunes de les invencions i fets històrics celebrats del moment esdevenen una excusa tan bona com qualsevol altre per mostrar-nos les lluites personals dels protagonistes de la sèrie, amb les quals se’ns dubte podem arribar a empatitzar com a espectadors. Però també ens ofereix la possibilitat de fer una lectura de en quin punt ens trobem en l’actualitat; de com algunes de les limitacions del sector continuen encara vigents, ja sigui des de les dificultats que viuen les petits empreses del sector per tirar endavant (front les corporacions) al biaix de gènere i sexisme que impera del sector tecnològic.

Després de quatre temporades en emissió a AMC, aquest proper dissabte 14 d’octubre a Estats Units (amb uns dies de diferència, també a la filial AMC España) s’emet el final de Halt and Catch Fire. Una sèrie que va saber aprofitar molt bé la possibilitat de reformular-se a sí mateixa en la segona temporada (canviant no només el focus d’atenció de la industria, si no també en el sí dels seus personatges) fins acabar esdevenint en una de les sèries més estimulants, no només per aquells amants de les tecnologies, si no també per aquells que gaudeixen del retrat humà que ofereix el seu relat.