L'Associacionisme i els equipaments culturals al territori

«L’associacionisme i els equipaments culturals al territori»  és el darrer títol que ha incorporat la col·lecció Espai Despuig, editada per l’Institut Ramon Muntaner. El llibre recull les aportacions que es van fer a la taula rodona homònima que es va celebrar el novembre de 2011 a Lloret de Mar. Concretament, el debat es va centrar en les possibilitats de cooperació i d’acció conjunta entre les associacions culturals (en aquest cas, els centres d’estudis)  i els equipaments públics per tal d’ arribar a nous públics. En aquest sentit, el concepte «mediació» tant utilitzat en els àmbits de les relacions interculturals i també per referir-se al paper jugat per les revistes culturals, va ser un bon punt de partida per estimular la reflexió: cal trobar fórmules de col·laboració per optimitzar els recursos escassos en temps de crisi, però també per arribar a més gent amb nous llenguatges. Els continguts de la publicació s’han incorporat a l’apartat de l’Espai Despuig del portal de l’Institut Ramon Muntaner  i al repositori RACO, on tothom que vulgui se’ls pot  descarregar.

L’Espai Despuig és una jornada amb caràcter itinerant organitzada bianualment per l’Institut Ramon Muntaner en col·laboració amb altres entitats i té com a objectiu reflexionar sobre aspectes del món cultural que afecten als centre d’estudis, però que tenen un interès general. L’Edició del 2011 es va celebrar conjuntament amb el Centre d’Estudis Selvatans i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lloret de Mar.

Articles

Els reptes de la cooperació i de la mediació Narcís Figueras Capdevila

Inroducció. L'associacionisme i els equipaments culturals al territori: cooperació per la mediació Amaranta Gibert

Els centres d'estudis i la cooperació: una necessitat actual, una desitjada i necessària continuïtat Pere Gifre Ribas

Arxius: funció cultural i estratègies de col·laboració M. Àngels Suquet i Fontana

Museus, estratègies de gestió i desenvolupament social i territorial Jordi Tura Masnou

Col·lecció local i biblioteca pública: un binomi necessari Josep Vives i Gràcia

Debat

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris