Informe anual sobre l'Estat de la Cultura i de les Arts a Catalunya 2013

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), va presentar ahir l'«Informe anual sobre l'Estat de la Culturai de les Arts 2013». L'Informe assegura que el sector cultural està en perill per les retallades, l'increment de l'IVA, la disminució del consum cultural arran de l'atur creixent, el retard en els pagaments dels ajuts per part de la Generalitat, l'asfíxia financera dels ajuntaments  i la reducció de l'aposta de les caixes d'estalvi.

L'informe del CoNCA és contundent i ataca el fals tòpic que la cultura és un sector molt subvencionat. Les xifres demostren que la principal despesa en cultura no la fan les institucions públiques i privades sinó els ciutadans i els turistes de la seva butxaca. Així, la ciutadania va destinar el 2010 a cultura 2.218 milions d'euros, mentre la despesa pública en cultura del conjunt d'administracions va ser de 1.297 milions l'any 2010, un 31,6% del total de recursos amb què es finança el sector. Així mateix, el percentatge del pressupost destinat a cultura per les administracions catalanes l'any 2010 va ser el 6,9% per part dels ajuntaments; l'1,5% els consells comarcals; el 12,1% les diputacions i l'1,3% la Generalitat.

Les caixes d’estalvi catalanes l’any 2010 van destinar 125 milions pels programes culturals, el temps lliure i el patrimoni històric i artístic. El 22,5% de gairebé 558 milions d’euros destinats  a les seves obres social.

D’altra banda, l’Informe recull les dades sobre l’impacte econòmic del sector: hi han 20.132 empreses culturals que ocupen 95.000 treballadors (el 3,3% de l'ocupació total a Catalunya). Però, des del 2007 un 29% dels treballadors han perdut la feina. Així mateix, cal remarcar que la cultura genera més de 6.000 milions d'euros de valor afegit brut (VAB), xifra que va suposar un 3,6% del VAB global català de l’any 2008, molt per sobre d'altres sectors, com la indústria d'alimentació, begudes i tabac.

Finalment, l’Informe aposta per redefinir el model cultural català incidint en primer lloc en la  innovació de fonts financeres amb la creació  d'un espai de recerca de fonts de finançament per a creadors i col·lectius del sector i d’un consell de mecenatge; en la creació de nous públics --especialment a l'àmbit escolar--; en la internacionalització cultural; en la retenció de talent, i a apostar pels nous paradigmes digitals. Així mateix, reivindica un pacte entre la Generalitat i els ajuntaments per mantenir la sostenibilitat del sistema, una política integral d'ensenyaments artístics i un nou instrument: un Institut Superior de les Arts, que ja està previst en la llei d'educació de Catalunya.

PDF  Informe Anual de l'Estat de la Cultura i les Arts 2013 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris