Apunts

Els meus millors consells, de Magalí Homs


Els dies 12 i 14 de novembre el CERC ha dut a terme la formació Les programacions culturals per a infants en els municipis i una de les formadores que l’han impartit ha sigut Magalí Homs i Ros, directora del Festival de literatura i arts infantil i juvenil (FLIC), que ens ha parlat dels programes que duen a terme per al  foment del gust de la lectura i la mediació literària, tant en l’àmbit educatiu com el cultural, i pel desenvolupament professional en l’àmbit de la Literatura Infantil i Juvenil.

La Magalí Homs i Ros és Directora de Tantàgora, serveis literaris i culturals.

Drets Culturals i Cultura Comunitària: 20 anys de Cultura Viva Iberoamericana


 
Recupera la nostra conversa entre Alexandre Santini, president de la Fundació Casa de Rui Barbosa, vinculada al Ministeri de Cultura del Brasil, i Marta Vallejo, escriptora i membre de la cooperativa cultural La Fundició que es va celebrar el 28 d'octubre Auditori del Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC)
 
 

Alexandre Santini, un dels principals artífexs de la Llei de Cultura Viva de Brasil i integrant des dels seus inicis del Moviment Llatinoamericà de Cultura Viva Comunitària, reflexiona sobre els 20 anys d'aquest programa pioner que ha transformat les polítiques culturals comunitàries amb impacte global.

Els beneficis emocionals i cognitius d’un programa d’arts escèniques en persones amb malalties neurodegeneratives


Un projecte de recerca impulsat per la UOC avaluarà els beneficis emocionals i cognitius d’un programa d’arts escèniques com ara el teatre en pacients amb Parkinson. El projecte ‘Dramatitzant la salut: el paper del teatre per al benestar emocional, social i cognitiu’, en què hi col·laboren el Teatre Lliure i l’Hospital de Sant Pau, buscarà establir un marc teòric específic que expliqui la relació que s’estableix entre el gaudi del moment i una millora de l’estat emocional, i com això es trasllada a la salut mental.
 

El 2n Fòrum de les Arts a l'Educació reivindica novament la importància de la presència de les arts en el sistema educatiu


Amb el lema ‘El planejament nacional o la universalització del dret a la cultura, l’edició d’enguany ha comptat amb la presència de més de 400 professionals, tant dels sectors de l’educació i de la cultura com de l’àmbit institucional. L'òrgan coordinador del Fòrum de les Arts a l'Educació és el Consell Rector constituït per una trentena de professionals de catorze institucions de la cultura i l’educació de Catalunya, entre elles la Diputació de Barcelona.
 

Aportacions a una futura llei de drets culturals a Catalunya


 Aportacions a una futura llei de drets culturals a Catalunya: : reptes i reflexions des dels sectors artístic, cultural i creatiu
 

Nou article d’Anna Villarroya i Marta Casals (CRICC) amb el professor Ricardo Klein (UV). S’hi examina i analitza críticament les contribucions d’un grup divers d’actors culturals que van participar en les sessions de grups de discussió organitzades com a part de la consulta pública celebrada entre 2022 i 2023 pel Govern català per al desenvolupament d’una futura Llei de drets culturals a Catalunya.

Frenar el deteriorament cognitiu amb visites al museu


El projecte ‘AMAT, Salut i Patrimoni’ ha estat ideat pel CAP Mas Font de Viladecans i s’ha fet possible gràcies a la col·laboració de l’ajuntament. Una vintena de persones majors de 65 anys es reuneixen un cop per setmana a Ca n’Amat – Museu de Viladecans per prevenir el deteriorament cognitiu a través dels records.
 
 

Els meus millors consells, de Josep Maria Aragay


A l’octubre arriben les noves suggerències en matèria de cultura, de la mà de Josep Maria Aragay Borràs, responsable del projecte Basket Beat, on ha acumulat una experiència titànica, i director del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya.

Josep Mª Aragay Borràs va estudiar Integració Social, Educació Social i Musicoteràpia. És anti-professor de creativitat al Grau d'Animació Sociocultural del Departament de Carreres socials a la Universitat París Est-Créteil. Té una llarga trajectòria en la participació en festivals, congressos i jornades internacionals, així com amb la publicació de diversos articles i llibres.

La producció d’audioguies i signoguies del projecte Visitmuseum


El projecte Visitmuseum farà una prova pilot al Museu de Gavà. Es realitzarà una audiodescripció de l’equipament que es destinarà a persones amb ceguesa o visió reduïda.
 

El Departament de Cultura ha obert el termini per presentar les sol·licituds de producció d’audioguies i signoguies del projecte Visitmuseum. La plataforma Visitmuseum és un projecte, impulsat pel Departament de Cultura, per donar resposta a la necessitat de fer accessible les col·leccions museístiques. Aquest objectiu s’assoleix mitjançant la traducció dels textos del museu i la producció d’audioguies i signoguies.

Promoure la comprensió i la tolerància entre les persones a través de la conversa personal, Biblioteca Humana de Vic.


Vic crea la primera Biblioteca Humana amb tretze persones que compartiran les seves històries vitals en format reduït. A partir de l'escolta, la iniciativa vol contribuir a fomentar empatia i tolerància entre els veïns de la ciutat.
 

Declaració de l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15


El text és el resultat d'un procés participatiu que va néixer amb l'objectiu de fomentar la cultura a la regió metropolitana de Barcelona i que ha comptat amb les aportacions de diverses ciutats d'aquest territori

Dotze són les ciutats de la regió metropolitana de Barcelona representades en aquest procés de participació ciutadana en el marc de la Capital Europea de la Democràcia que tenia per objectiu explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals.