Promoure la comprensió i la tolerància entre les persones a través de la conversa personal, Biblioteca Humana de Vic.


Vic crea la primera Biblioteca Humana amb tretze persones que compartiran les seves històries vitals en format reduït. A partir de l'escolta, la iniciativa vol contribuir a fomentar empatia i tolerància entre els veïns de la ciutat.
 

La Biblioteca Pilarin Bayés impulsa la primera Biblioteca Humana de la ciutat. Emmirallats en una iniciativa nòrdica i que ja s'ha replicat en una vuitantena de països del món, tretze persones compartiran les seves històries vitals de superació en un format molt reduït. "Convocarem a la gent perquè escolti", ha destacat Igansi Janer, coordinador de la biblioteca. Seran tretze conferències d'uns vint minuts per a set persones de públic sobre temes molt diversos, que van des de l'autisme a la salut mental o les migracions. La idea de fons és que la iniciativa contribueixi a crear empatia i tolerància entre els veïns de la ciutat. La iniciativa tindrà lloc el proper 5 d'octubre coincidint amb el segon aniversari de la biblioteca.

La idea no és que s'estableixi una conversa entre conferenciant i públic, sinó que els protagonistes puguin explicar als oients en uns vint minuts els seus relats de vida. Es tracta de tretze persones escollides en col·laboració amb diferents associacions de la ciutat -com Tapís, Càritas, la Fera Ferotge o la Fundació Impulsa-, que ja han superat el dol del qual parlaran i que el compartiran sense tabús, "d'una forma molt directa". En aquesta ocasió, els usuaris de la biblioteca podran escoltar històries de vida tan diverses sobre maternitat, maltractament, la superació d'una malaltia coronària o el suïcidi.

El públic es pot inscriure a la iniciativa través del web de la biblioteca Pilarin Bayés. Una de les premisses, però, segons ha explicat el coordinador de la biblioteca, Ignasi Janer, és que no es podrà escollir la conferència a la qual s'acudirà. "Això és perquè el públic es desprengui de prejudicis i estereotips. Et toca el que et toca", ha destacat Janer. El tema de la conferència al final és el "vehicle", "perquè el que importa és la persona i el seu esperit de superació". La iniciativa "és una gota en l'oceà, però és el camí indiscutible per caminar cap a la tolerància i el respecte", ha assenyalat Ignasi Janer.
 

Biblioteca Humana de Vic. Un espai de conversa amb 'llibres humans'
 
 

Les inscripcions ja estan obertes. Cada persona es pot inscriure a un màxim de dues conferències i hi haurà tres sessions per conferència. Per acompanyar l'ambient íntim que necessita la proposta s'ha decidit tancar la biblioteca durant el matí. A la tarda el centre quedarà obert i al jardí hi haurà l'actuació de dos grups de música osonencs per festejar el segon aniversari de l'equipament cultural.

La idea de la biblioteca és poder repetir l'experiència en noves edicions i contribuir a fomentar l'escolta i l'empatia entre els vigatans. La Biblioteca Humana és una iniciativa nascuda a Dinamarca l’any 2000. A dia d’avui, s’ha estès a més de 80 països d’arreu del món i a sis continents. A l'Estat ja s'han celebrat dues experiències com aquesta amb èxit a L'Hospitalet de Llobregat i Saragossa.

Durant la presentació de la iniciativa, la regidora de Cultura, Bet Piella, ha explicat que cada dia passen per la biblioteca Pilarin Bayés unes mil persones. Les xifres del darrer any situen els visitants del centre en 275.000 i 100.000 préstecs.

 



 
 



 _________________________________________________________________________________________

La informació i les imatges procedeix de les webs i canals de comunicació de l'Ajuntament de Vic