Plans de Lectura Municipals


   

Aquests iniciativa neix del projecte 'Lectura transformadora: estratègies de foment de la lectura', que formava part del pla més gran 'Cultura transformadora', del Pla d’actuació de mandat 2020-2023 de la Diputació de Barcelona. Els Plans municipals de lectura són un instrument de planificació estratègica per al desenvolupament de les comunitats.

 


 Així, amb la voluntat de reforçar el plantejament del poder de la cultura per a transformar i millorar les persones i els seus entorns, la Gerència de Serveis de Biblioteques (GSB) en col·laboració amb el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) van escollir diferents línies de treball al voltant de la cultura per posar en marxa diverses estratègies transformadores. Una d’aquestes línies es va centrar en l’elaboració dels Plans de Lectura Municipals.

Tot i que els ajuntaments de més de 5.000 habitants tenen l’obligació legal de disposar d’una biblioteca pública, són molt pocs els municipis que tenen una estratègia integral de promoció de la lectura, és a dir, un pla lector. I és evident que les polítiques públiques municipals són les polítiques de proximitat que tenen un impacte directe en els ciutadans

Fruit del treball col·laboratiu de la GSB i el CERC  s’han elaborat dos documents de suport als ajuntaments que vulguin implementar el seu pla de lectura.

L’estudi Orientacions per a l’elaboració de Plans de lectura municipals, aborda el significat de l’experiència lectora avui dia, i pot servir d’orientació a futurs plans de lectura municipals.

Aporta unes orientacions que han de ser útils a l’hora de promocionar la lectura des d’una perspectiva de planificació estratègica: traçar línies, objectius i propostes, projectes i activitats plausibles a mitjà i llarg termini, així com també plantejar l’avaluació i el seguiment de les accions desplegades i la mobilització dels recursos i suports necessaris. Proporciona orientacions i consells que serviran de suport a les persones i entitats que portaran a terme el pla. Planteja també la justificació de per què un pla municipal o local pot ser altament positiu i interessant per als ciutadans, i quin és l’impacte que pot tenir.

La redacció d’aquest document ha estat coordinada per l’escriptora Anna Ballbona, qui ha comptat amb un grup d’experts que han aportat les seves reflexions, idees i experiència sobre els elements clau per al foment de la lectura avui dia: Juanjo Arranz, Cap de l’Àrea d’Acció Cultural i Educativa del Consorci de Biblioteques de Barcelona; Gemma Lluch, autora de diversos assaigs sobre la qüestió de la promoció de la lectura; Àngel Mestres,coordinador acadèmic del Màster en Gestió d’Empreses i Institucions Culturals a la UB; Joan Portell Rifà pedagog, editor, escriptor i crític literari.

El document recull també l’opinió d’un grup d’entrevistats que han aportat diferents visions, per acabar de cobrir tota la diversitat del fet lector: periodistes, editors, llibreters, assagistes, gestors culturals o professors d’universitat, entre d’altres, que han aprofundit en la promoció de la lectura, a través de l’ensenyament, la formació, la prescripció o la programació d’activitats i que també han cobert les diferents franges d’edat lectora.

A més, també s’ha creat la Guia per elaborar un Pla de Lectura Municipal: 10 passos a seguir, que, en un format pràctic i visual, aquesta fa un resum de les principals reflexions i recomanacions sortides del document Orientacions per a l’elaboració de Plans de lectura municipals. Aporta una síntesi i proposa una metodologia que ha de servir de base per al desenvolupament d’un pla de lectura.

Els plans de lectura municipals són una de les 73 mesures incloses al Pla Nacional del Llibre i la lectura, que s’està desplegant arreu de Catalunya i que va ser aprovat pel Govern, el juliol del 2023 
 
 

Podeu trobar l’estudi, la guia i altres recursos vinculats als Plans de Lectura Municipal aquí.


 



 _________________________________________________________________________________________