El diputat de Cultura, Pau Gonzàlez Val ha presentat el Pla CULTURA 311+


 
L’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona ha presentat, aquest dijous a l’Auditori del Centre d’Estudis i Recursos (CERC), el Pla CULTURA 311+, un pla estratègic cultural que té com a objectiu situar al focus de les polítiques públiques locals la perspectiva dels drets culturals, establint noves polítiques culturals enfocades a la inclusió, la participació i l'accés igualitari a la cultura. El pla gira en torn a 3 eixos principals i inclou 57 accions repartides en 13 àmbits.
 
 

"Si durant el segle XX el dret a la salut i l’educació van ser clau per a la igualtat i la democratització social, al segle XXI les polítiques culturals són també centrals per reduir les desigualtats i ampliar els drets i les oportunitats de la ciutadania" ha assenyalat Pau Gonzàlez Val, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, en la presentació del Pla Estratègic CULTURA 311+ i ha subratllar que aquest pla “és una  porta oberta a la col·laboració entre institucions públiques, entitats i comunitats amb l’objectiu d’ampliar l’abast i l’impacte dels drets culturals”.

CULTURA 311+ es presenta com un reconeixement formal i institucional dels Drets Culturals i alhora situa una planificació estratègica de programes, projectes i recursos que n’impulsaran la implementació efectiva. Així mateix, vol ser una mà estesa als 311 municipis de la demarcació de Barcelona perquè incorporin polítiques que facilitin el desplegament del dret a accedir i participar de la cultura defugint tota mena de discriminació.


 

Imatge de la presentació Presentació  del Pla Estratègic CULTURA 311+ 


 

Eixos i àmbits d’intervenció: 57 accions per promoure els drets culturals 
 

El diputat Gonzàlez Val ha explicat que CULTURA 311+ es desplega a partir de tres grans eixos (Accés, Participació, i Innovació i coneixement), 13 àmbits estratègics (llenguatges culturals i artístics; acció lectora; patrimoni cultural; infraestructures i equipaments; teixit cultural institucional i ciutadà; mediació i educació; cultura comunitària; creació artística i literària; innovació institucional; articulació internacional; comunitats d’aprenentatge; democratització de la informació i dades obertes; i anàlisi i planificació estratègica) i 57 accions de referència que incorporen projectes actualment existents que es volen potenciar i projectes nous en fase de disseny o implementació.

El diputat ha reiterat que "el mateix títol del pla  (CULTURA 311+) fa referència als 311 municipis que conformen la província de Barcelona i va més enllà perquè compta amb tots els actors implicats". Per això, aquest document estratègic de mandat, que abasta del 2024 al 2027, vol ser un instrument per afavorir el benestar i millorar la qualitat de vida als nostres municipis, als quals es requerirà la participació i la complicitat per poder-lo desplegar amb garanties. Una nova eina per impulsar una plena ciutadania cultural com a pilar fonamental de la vida democràtica al conjunt de la província de Barcelona. 

Així mateix, el Pla s’ha dissenyat amb la participació dels equips de l’Àrea de Cultura amb l’objectiu de transversalitzar mirades i estratègies que, per fi, busquen integrar en un programa compartit el conjunt de l’acció cultural sostinguda i impulsada per la Diputació.

Per la seva part, el delegat de Drets culturals Daniel Granados ha afirmat que aquest pla estratègic “es basa en reafirmar els vincles entre la cultura i l’educació, la ciència, la tecnologia, els recursos naturals i la salut per donar respostes als principals reptes que ens afecten com a societat”. Granados ha remarcat que el “Pla estratègic afegirà a les actuals xarxes municipals d'arxius, biblioteques, museus i espais escènics, noves xarxes com la xarxa d'equipaments patrimonials bàsics, la d'espais de creació i la de centres culturals polivalents. A més, desplegarà la cobertura vital, perquè que la cultura acompanyi les persones al llarg de la seva vida, siguin quines siguin les seves circumstàncies vitals”.

Entre les accions destacades per Granados, sobresurten els programes pedagògics i de mediació a les exposicions d’art contemporani; estendre el servei de lectura pública més enllà dels equipament bibliotecaris, fent arribar als seus serveis a totes les persones sigui quina sigui la seva  situació vital (hospitals, centres educatius de justícia juvenil, etc); l’anàlisi i coneixement de la situació dels equipaments culturals; el projecte Reverberacions (mediació artística); Llegim el riu (Ciència ciutadana); la convocatòria d'ajuts per a projectes de creació, experimentació i innovació social; la Xarxa d’espais de creació; el projecte Pati Manning-Pati Cultural; l’expansió el Model XBM a totes les biblioteques de la Xarxa; Culturòpolis (referents internacionals en innovació cultural); els Arxius oberts o Entre línies, llegint la desinformació.
 

Per una ciutadania cultural

La Diputació de Barcelona destina un pressupost de 121.571.000 euros per tal de desplegar el pla estratègic CULTURA 311+, una proposta que integra la perspectiva dels drets culturals en les polítiques públiques locals.

El Pla CULTURA 311+ es presenta com una eina per afrontar els desafiaments del segle XXI, com la desigualtat cultural i la cohesió social, incorporant els drets culturals com a pilar fonamental del desenvolupament sostenible i democràtic. Inspirat en marcs internacionals com la Declaració de Friburg i la Carta de Roma, el pla reconeix la cultura com un dret universal i essencial per a una ciutadania plena.

Amb CULTURA 311+, la Diputació de Barcelona reafirma el seu compromís amb una política cultural basada en la diversitat, l’accés equitatiu i la participació inclusiva. I ho fa amb el convenciment que aquestes estratègies confereixen una nova centralitat a les polítiques culturals per entomar alguns dels principals reptes que avui ens interpel·len dins del camp cultural, i en la mateixa construcció de ciutadania.


 
 

Descarrega el Pla Estratègic CULTURA 311+

 


 



 _________________________________________________________________________________________