Quinzena CulturaMENT per a persones grans amb problemes de salut mental


A partir de l’1 de novembre tindrà lloc la Quinzena CulturaMENT, una experiència pilot impulsada per la Diputació de Barcelona, que programa una setantena d’activitats culturals adreçades exclusivament a persones grans amb malalties mentals i els seus familiars i cuidadors.

En aquesta primera edició participen els municipis de Berga, Castellterçol, Igualada, Llinars del Vallès, Manresa, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tordera, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, amb voluntat d’estendre-la properament a la resta del territori.

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, va presentar el passat dimecres 20 d’octubre el projecte transformador CulturaMENT, La cultura i les arts al servei de la salut mental de les persones grans,  juntament amb els alcaldes i representants dels 12 municipis que participen en un projecte que té per objectiu donar eines als ajuntaments perquè desenvolupin les seves propostes culturals i les integrin en la seva oferta d’activitats adreçades a malalts, familiars i cuidadors.

El programa és un dels 21 Projectes Transformadors elaborats per la Diputació de Barcelona amb la intenció de contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la demarcació, i en aquest projecte concret, oferir propostes transformadores que prevegin actuacions culturals locals que fomentin el benestar de les persones grans que pateixen malalties mentals, com ara l’Alzheimer.

Durant la seva intervenció, el diputat Cañizares va subratllar que «la pandèmia de la Covid19 ha reforçat i ha deixat palès com la cultura ha estat i és fonamental per a la salut mental de les persones, a través d’activitats culturals que poden ser senzilles, ens ajuden a recuperar-nos i a sentir-nos millor».  Així mateix, va destacar «la importància i objectiu prioritari que aquest projecte arribi a tot el territori, tingui continuïtat i es pugui gaudir a tota la demarcació de Barcelona».
 
 

2f4ae7d8e9c3e4dd6d059c207c2df454-550x292

El diputat de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, a la presentació de CulturaMENT
 
 

CulturaMENT es basa, doncs, en utilitzar la cultura com a eina transformadora i en els beneficis de l’art comunitari, que promou l’apoderament de les persones amb malalties mentals i les seves famílies i cuidadors. Gràcies al treball des del món local, pretén, a més, contribuir a la dinamització del sector cultural i els seus agents al territori. Cañizares va voler recordar també que «la Diputació de Barcelona és una de les administracions que dediquen més recursos a la cultura, amb un total del 12% del pressupost de la corporació dedicat a aquest àmbit». Efectivament,  aquest projecte ha comptat amb 200.000 euros del pressupost de l’Àrea de Cultura per al 2021, destinats al suport econòmic necessari perquè els ajuntaments puguin dur a terme les activitats proposades, una dotació que se suma al suport continu de la Diputació de Barcelona als programes de cultura dels ajuntaments i als seus equipaments municipals.
 
 
Dades que avalen un projecte territorial i transversal
 
La crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia de la COVID-19 està augmentant els problemes de salut mental especialment entre joves i gent gran. D’aquests últims, més del 20% de la població pateix algun tipus de trastorn mental o neurològic, segons l’Organització Mundial de la Salut, OMS, i en el 80% dels casos les cures les procura la mateixa família del malalt, amb el cost personal i econòmic que això representa.

En aquest escenari, els estudis corroboren que la música, l’art i la cultura en general enriqueixen la vida de les persones grans amb malalties mentals i com la pràctica cultural fomenta l’expressió i la participació de les persones afectades, fins i tot en estadis avançats, a més de tenir efectes positius en els seus familiars i cuidadors.

El projecte parteix de l’estudi «CulturaMENT Cultura, Gent Gran i Demència a la demarcació de Barcelona» que ha analitzat la situació de les activitats culturals en el món local, relacionades amb la salut mental de les persones grans. Aquest treball ha permès identificar els ajuntaments més actius per oferir-los participar en una primera etapa del projecte i dissenyar un seguit d’activitats que s’han concentrat en una fase pilot, de la qual extreure conclusions per al desenvolupament i millora en properes edicions.
 
 

b3cd5dce2fb0b0301efda5fc22d6352e-550x251

D'esquerra a dreta, Anna Crespo, regidora de Cultura de Manresa; José Manuel González Labrador, regidor de Cultura de Sant Boi de Llobregat; Susagna Roura, regidora de Cultura de Vic; Petry Jiménez, regidora de Cultura de Santa Coloma de Gramenet; Joan Carles Garcia Cañizares, alcalde de Tordera i president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona; Martí Pujol, alcalde de Llinars del Vallès; Carlota Carner, regidora de Cultura d’Igualada; Josep Oriol Casso, regidor de Cultura de Castellterçol; Ricard Rafecas, regidor de Cultura de Vilafranca del Penedès; i Mercè Mateo, regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú.
 
 

Els 12 municipis que participen en aquesta fase pilot de CulturaMENT han rebut el suport i acompanyament necessaris de la Diputació de Barcelona per desenvolupar programes o experiències ja existents en el seu municipi i també s’han dissenyat noves propostes a mida, adaptades als col·lectius destinataris.

Els àmbits d’actuació són museus, música, teatre, dansa, arts visuals, circ, biblioteques i cinema, i els professionals implicats són principalment de les regidories de cultura i de serveis socials, el personal dels equipaments i artistes que desenvolupen programes o activitats en la línia del projecte.

Una de les principals característiques del programa és la transversalitat, ja que combina  els casos en què la cultura ocupa els espais de la salut (CAP, hospitals o residències) i d’altres on són els usuaris de la salut els que interactuen amb els espais culturals (teatres, auditoris, museus, sales d’exposicions o biblioteques).
 
 

Consulteu la programació de la Quinzena CulturaMENT.
 
 

Vídeo de la presentació de CulturaMENT
 
 

Font:

Boletín: Info Cultura
Número de boletín: 22 d'octubre de 2021

     


 


 

_____________________________________________________________________