Anuari SGAE 2020 amb les dades del sector cultural a l’Estat espanyol

Societat General d’Autors i Editors (SGAE)

El proppassat mes d’octubre, es va presentar la vintena edició de l’’Anuari SGAE de les Arts Escèniques, Musicals i Audiovisuals’. Aquest anuari presenta informació perfectament analitzada en termes quantitatius i estructurals sobre els següents sectors del panorama cultural: arts escèniques (teatre, dansa i òpera), música clàssica, música popular, cinema, música enregistrada, cinema, televisió, vídeo, ràdio i noves tecnologies. Per a cada apartat, desplega un informe que analitza les principals dades del sector, tot destacant-ne els aspectes característics al llarg de l’any 2019 i aportant elements per a la comparació amb l’exercici 2018, i una tendència d’evolució des de l’any 2008.

Per poder oferir aquesta anàlisi detallada, a l’Anuari s’hi inclouen dades específiques sobre múltiples característiques dels espectacles (l’oferta, l’assistència o l’audiència i la recaptació), tractades de manera global i, en alguns casos, amb la presentació de classificacions significatives (preus mitjans d’entrades o freqüència mitjana d’assistència per habitant públic, etc.)
 



 

Sembla que l’any 2019 suposarà el tancament d'una tendència ascendent a l'espera que finalitzi 2020 i poguem analitzar les conseqüències de la crisi generada per la COVID-19.  Una crisi amb efectes cada vegada menys conjunturals i més estructurals sobre el diferents àmbits del sector cultural.

l'Anuari del 2020 llança xifres positives, entre les quals destaca la pujada de l'1% en el nombre de sessions de cinema i del 7,5% en l'afluència d'espectadors i del 6,3% en la recaptació d'aquest sector. Les dades de 2019 eren bastant encoratjadors ja que suposaven una recuperació de la major part del sector cultural similar a l'any 2010, que es posava en una recuperació posterior a la crisi de 2008 bastant bona per a poder seguir millorant la situació.

En concret,  trobem pujades en la majoria dels àmbits analitzats per l'anuari, com el de les arts escèniques on el nombre de representacions va augmentar un 1,2%, així com va créixer el nombre d'espectadors un 1,9% i un 1,3% la recaptació. Així, durant 2019, el teatre va tornar a ser la subcategoria que va tenir major representació dins de les arts escèniques: va concentrar el 93,1% de les funcions, el 88% dels espectadors i el 86,8% de la recaptació.

Respecte a les oscil·lacions d'aquestes tres variables principals entre 2019 i 2018, el teatre va registrar increments de l'1% en l'oferta, de l ‘1,7% en l'assistència i de l’1,3% en la recaptació.

Per tercer any consecutiu, la dansa té una tendència positiva i respecte a 2018, va registrar pujades del 2,4% en el nombre de representacions i assistents i de l’ 1,7% en la recaptació.

I en l'òpera i la sarsuela, segons l’anuari, també s'observen augments en els tres indicadors: 5,3% en l'oferta, 4,5% en el nombre d'espectadors i 1,6% en la recaptació.

Però, segons destaca, si es comparen els resultats de 2008 (l'inici de la crisi econòmica) i 2019, es concentren unes pèrdues del 22,6% en l'oferta, el 38,7% en l'assistència i el 45,2% en la recaptació.

Així mateix, la música gravada va experimentar un increment del 7,2%, fet que no s'havia produït en l’última dècada, i el mercat digital, fidel a la seva tendència en alça, va obtenir un 28,6%.

També amb percentatges positius la música clàssica en 2019 amb un increment del 3% el nombre de concerts realitzats, als quals van assistir un 3,5% més d'espectadors i es va obtenir una recaptació d'un 3,5% superior.

Amb creixement també, però no tant com la clàssica va estar la música popular, que, sense tenir en compte els macrofestivals, l'augment en assistència i recaptació va ser de l’ 1,8%; però, si es computen també els grans esdeveniments, l'afluència va augmentar a l’ 1,9% i els ingressos van arribar al 6,8%.

En la part analítica del cinema, segons l'anuari, 2019 va suposar el millor any des de la crisi de 2014 i 2015, quan a l’estat les entrades al cinema estaven gravades al 21%: un ascens de l'1% en el nombre de sessions, del 7,5% en l'afluència d'espectadors i del 6,3% en la recaptació.

Per altra banda, el mercat físic dels videojocs va continuar en reculada amb una caiguda del 11,3% respecte a 2018.

Veurem les dades de 2020, perquè el sector cultural ja va arribar aquesta crisi generada per la pandèmia amb evidents problemes estructurals.


 

Tots els volums de l'Anuari SGAE estan digitalitzats i se’n poden consultar, gratuïtament, tots els continguts i capítols.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Fundación SGAE (2020). «Anuario SGAE de las artes escénicas, musicales y audiovisuales» Recuperat de http://www.anuariossgae.com/anuario2020/home.html

___________________________________________________________________________________________________________________________