Els museus no s’aturen

L’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya presenta l’informe «Enquesta de participació cultural a Catalunya 2019. Museus i altres centres expositiu», samb els resultats relatius a les pràctiques culturals dels catalans en museus i altres centres expositius. L’informe ha utilitzat les dades de l’«Enquesta de Participació Cultural Catalunya 2019» (EPCC–2019), elaborada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 

Enquesta de participació cultural a Catalunya 2019. Museus i altres centres expositius

 Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural
 


 

L’OPPCC vol donar suport als museus i als titulars de les administracions en tres àmbits bàsics:
 

  • Les pràctiques culturals de la població de Catalunya en relació als museus i al patrimoni cultural.

Responent a la pregunta: quines són les característiques dels que declaren visitar museus i dels que no en visiten?

  • La freqüentació dels visitants. 

Responent a la pregunta: quantes persones visiten museus i altres equipaments patrimonials?

  • El coneixement dels visitants.

​​​Responent a la pregunta: quines característiques, com es comporten i què opinen els visitants dels museus de Catalunya?


 

Consulta aquí l'informe complet: 

PDF  

Enquesta de participació cultural a Catalunya 2019. EPCC–2019. Resultats relatius a les pràctiques culturals dels catalans: museus i altres centres expositius.


 


_________________________


 

Més enllà del nostre país, podeu trobar l'informe internacional  «Theme Index and Museum Index 2019» en el qual, un any més, AECOM i TEA ens informen de la situació actual dels museus més visitats del món paral·lelament a la dels parcs temàtics. L’any 2019, els 20 museus més coneguts del món van rebre 105,5 milions de visitants, un 2,4% menys respecte a l’any anterior. Accidentalment, i sense poder imaginar ni la causa ni la magnitud del problema que els colpejaria de ple un any després, els museus del 2019 van pitjar el fre. Segurament només va ser un instant, però suficient per estroncar la tendència a l’alça que, si bé no constant, s’havia començat a percebre des del 2015.


 


 

Malgrat centrar-se en les dades del 2019, la menció a la crisi sanitària que ens afecta arreu del món és inevitable. Ningú dubta que la davallada de xifres del 2020 serà extraordinària i que la recuperació serà cosa d’anys. La majoria de museus que formen part del rànquing es devien fins ara al públic estranger, i si volen seguir sent rellevants hauran d’entrar a la rotonda i deixar enrere la sortida a la qual estaven acostumats. Caldrà buscar-ne una altra, una que els permeti apropar les seves col·leccions i patrimoni a les persones de més a prop, oferint-los l’oportunitat de redescobrir el seu entorn més pròxim. Tal i com ja passar durant la recessió del 2008, probablement els museus que generalment eren visitats per públic local ho tinguin més fàcil. Això no obstant, i de la mateixa manera que ho han posat de manifest altres informes recents, "Els museus han demostrat ser resistents i capaços d’adaptar-se per satisfer les necessitats dels públics actuals i nous." Un cop més, tant pels museus amb majoria de públic estranger com pels que reben bàsicament residents, és hora d’enfrontar-se a un nou repte. No deixeu anar les mans del volant i superareu el revolt,
 

PDF    Theme Index and Museum Index 2019

HTML  Theme Index and Museum Index 2019


 



 


 

****