Més enllà de la gentrificació: Narratives sobre la relació espai i cultura

Kate Oakley | University of Leeds, White Rose University Consortium, Arts and Humanities Research Council

Aquest document proposa una revisió crítica de la literatura existent vers el paper de l'art i la cultura en la regeneració d’espais i comunitats, amb l’objectiu de redreçar el discurs tot buscant aportar noves línies d’acció al debat i incidir, d’alguna manera, en el discurs polític de cara al futur.

Arran l’eclosió de la crisi financera, gran part de la literatura acadèmica s’ha mostrat força crítica sobre les possibilitats de retorn real a les comunitats que molts projectes i polítiques culturals prometien i la gentrificació i els efectes perniciosos que ha provocat la revalorització dels espais urbans (augment dels lloguers, desallotjament de famílies amb ingressos baixos així com d’artistes i petites empreses culturals,... ) ha estat se’ns dubte una temàtica àmpliament coberta.

Aquesta exploració però presenta un mapa que va més enllà del context anglosaxó i les grans urbs. Des del paper de la cultura en zones rurals a com moviments socials com l’Occupy (OWS) o els Indignats i la seva relació amb l'espai públic i la comunitat mostren àrees de gran potencial per les contra-narratives que ofereixen: quins són els vincles entre la regeneració i el desenvolupament urbà (i les diferències Nord- Sud); quins vincles hi ha entre els moviments culturals i socials i la nova política, així com el paper que poden jugar festivals i grans esdeveniments, entre moltes d’altres, són algunes de les temàtiques que poden trobar-se referenciades a la investigació efectuada.

Al final del document es troben llistades totes les referències bibliogràfiques obtingudes en l’exploració.


 

PDF Creating Space: a re-evaluation of the role of culture in regeneration


 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris