Humanitzem la civilització digital


L'Observatoire des politiques culturelles
 

L’art i la cultura en l’era digital planteja un gran nombre de qüestions i reptes al voltant de les noves formes de treball, de gestió i de mediació que han desdibuixat les fronteres a les quals el sector estava acostumat. Aquests aspectes han esdevingut temes clau en nombrosos estudis – com hem estat veient en els darrers mesos – que recullen sovint la preocupació dels agents culturals. I si l’art ens permetés “humanitzar la civilització digital”?

El número 58 de la revista l’Observatoire des politiques culturelles dedica, sota aquest títol, un complet dossier sobre cultura digital que explora aspectes relacionats amb un nou enfocament de l’art – la conservació i el format de les arts híbrides no encaixen amb els espais d’exposició tradicionals – però també sobre educació i mediació, les relacions entre artistes i públics o els nous llocs i ecosistemes territorials.

         
 

“The Sounds of the World” del matemàtic i artista digital Francesc Martí | fmarti.xyz

         
 

Els 26 articles que componen el monogràfic conviden a aprofundir en qüestions de caràcter ètic, com ara, l’acompanyament dels joves en el cultiu d’un esperit crític davant l’ús de les tecnologies o la consciència que la tecnologia no és només immaterial i que sempre hi ha persones al darrere i que, per tant, estem davant d’una situació domesticable davant la qual no cal alarmar-se.

En aquest context, els coordinadors d’aquesta edició es pregunten: “no és hora de considerar l'espai digital o el món digital com quelcom més que una simple eina d'innovació o comunicació, sinó de reconèixer-ho, tant com a material artístic, com un ecosistema en si mateix amb la seva pròpia riquesa?”.

Amb la finalitat de convidar a la reflexió i obrir un espai de debat en relació amb la construcció d’una política cultural digital, l’editorial d’aquest número – “Onze dilemmes de politique culturelle pour le numérique” – presenta una sèrie de dilemes que les polítiques culturals plantegen al món digital i viceversa, una reconversió digital que obliga a reconsiderar una sèrie de qüestions que han definit la construcció històrica de les polítiques culturals.

Davant de la preocupació dels agents culturals per la qüestió digital, els articles inclosos en la revista cerquen reivindicar un ecosistema amb nombroses externalitats per als territoris com a actors clau en l’acompanyament de la transició digital a través de l’acció cultural i unes polítiques interdisciplinàries i intersectorials: una crida a les administracions per posar les polítiques culturals digitals al centre de l’agenda.

 
 

Us recordem que el Centre d’Informació i Documentació està subscrit a la revista L'Observatoire des politiques culturelles i que podeu consultar aquest, i altres números, de dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 demanant cita prèvia en aquest enllaç.

 
 

Cita bibliogràfica:

Pignot, L., Vergès, E. (coords.). (2021). L'art d'humaniser la civilisation numérique. L'Observatoire des politiques culturelles, 58.observatoire-culture.net

 


 

___________________________________________________________________________