Tania Adam i Jaume Ayats, nous membres del plenari del CoNCA


 
El ple del Parlament designa la periodista i crítica cultural i el músic i professor, que s’incorporaran en uns dies a la institució
 


El ple del Parlament ha escollit Tania Adam i Jaume Ayats com a membres del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) en substitució d’Edmon Colomer i Miriam Porté, que van deixar els seus càrrecs per motius professionals. 
 

Les candidatures dels nous consellers dels CoNCA, presentades a proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, han estat aprovades per majoria absoluta de la cambra.
Tania Adam (Maputo, 1979)
 
Periodista i crítica cultural, fundadora de Ràdio Àfrica Magazine. El seu treball explora les migracions, les diàspores negres i les músiques africanes al llarg de l’Atlàntic Negre. La seva pràctica multidisciplinària injecta relats alternatius sobre el continent africà i l’heterogeneïtat de la negritud en l’imaginari col·lectiu, amb la finalitat última de donar resposta als interrogants i les dificultats que emergeixen de l’encaix social de les cultures i persones afrodiaspòriques al territori espanyol i europeu.

Ha comissariat «Microhistòries de la Diàspora. Experiències encarnades de la dispersió femenina» (La Virreina, 2018-2019); el programa d’activitats de «Making Africa: Un continent de disseny contemporani» (CCCB, 2016); «Africalisme» al Pati de les dones (CCCB, 2016), i les exposicions de l’Espai Avinyó (2011- 2012). Està co-comissariant «Blue Black Futures» (MACBA, 2022).

És presentadora i dirigeix Ràdio Àfrica a Betevé Ràdio (2018). També ha presentat el programa d’entrevistes en profunditat Terrícoles (Betevé, 2017-2019) i African Bubblegum Music a Radio Primavera Sound (2019). Ha fet els guions de «Diàspores. Històries de l’art des de Barcelona» (MACBA, 2020) i d’«Expressions de l’Àfrica negra a Barcelona» (2009). Escriu a El Salto Diario, ElCritic, La Directa, Africa is a Country, Ctxt, La Maleta de Portbou, etc. També és membre d'Interacció.
 
 

Jaume Ayats i Abeyà (Vic, 1960)
 
Músic i professor d'etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Història de l'Art (especialitat de musicologia) per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i professor de violí pel Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Ha estat director del Museu de la Música de Barcelona entre el 2012 i el 2020. Guardonat el 2012 amb el Premi Nacional de Cultura Popular.

També ha realitzat estudis d'etnomusicologia a l'École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. Ha escrit la seva tesi doctoral sobre l'expressió sonora de les multituds en el món urbà europeu i ha investigat la música oral catalana amb el Grup de Recerca Folklòrica d'Osona. Ha treballat com a instrumentista d'orquestra (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i Orquestra Simfònica del Vallès).

Ha comissariat l'exposició Veus de la Mediterrània del Museu de la Mediterrània, i és autor amb Joaquim Rabaseda del documental Veus i sons de la Mediterrània. Dirigeix projectes de recerca dins del grup d'investigació "Les músiques en les societats contemporànies" (MUSC) de la UAB i col·labora en cursos de l'ESMUC. També canta amb el grup La Nova Euterpe.

Del març al juny de 2018 fou professor visitant a la Universitat de Chicago per impartir l'assignatura Catalan Multipart Singing in Modern and Contemporary history: from Religious Brotherhoods to taverns and Choir Societies, mentre ocupa la Càtedra Joan Coromines.

A més, coordina i participa en múltiples debats i conferències: MACBA, CCCB, Born Centre Cultural, Matadero de Madrid, Museo Reina Sofía, Bienal de Fotografía de Bamako, Biennal del Pensament de Barcelona, Tabakalera Donosti, etc.

             


___________________________________________________________________