L’art i la reinvenció dels llocs, una mirada des dels paisatges


 Observatori del Paisatge de Catalunya - Universitat Pompeu Fabra
 

Repensar la nostra relació amb els territoris on vivim en un moment en el qual ens enfrontem a reptes ambientals i socials a totes les escales ha esdevingut una tasca urgent. Els relats construïts al voltant d’aquests espais i paisatges necessiten ara una reinterpretació en la qual l’art i la creativitat compten amb les eines necessàries per elaborar nous imaginaris a través de la recerca, la reflexió i l’acció en diversos espais concrets.

El seminari internacional ‘Paisatges creatius. L'art i la reinvenció dels llocs’, coorganitzat el mes de juny entre Observatori del Paisatge de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, va explorar el potencial que té la creativitat per generar dinàmiques de transformació i revitalització del paisatge, d’ordenació dels territoris, de socialització i activació patrimonial, i de desenvolupament local.

A l’encontre es van presentar un ampli ventall d’iniciatives artístiques i d’investigació d’arreu del món que cerquen interpel·lar la nostra relació amb el territori i el paisatge, des de la interdisciplinarietat i, sovint, allunyades dels discursos hegemònics.
 
 

Obra i text de Daniela Colafranceschi
 
 

El lloc web del seminari compta amb un complet recull d’experiències que inclou enllaços i presentacions de projectes, festivals i espais que treballen la vessant creativa dels paisatges, així com un repositori de recursos bibliogràfics – alguns d’ells disponibles en línia – per ampliar coneixements en la matèria.

A continuació recuperem les ponències i les taules rodones que van tenir lloc en el marc del seminari internacional i que podeu consultar tot seguit:

Ponència d’Oli Mould, professor de Geografia Humana en la Royal Holloway de la Universitat de Londres, en la qual explica com la societat és capaç de crear continguts que donen forma als espais en què vivim a través de les relacions cultura-natura.
 

Ponència de Federico López Silvestre, professor d’Estètica i Història de l’Art de la Universitat de Santiago de Compostela, que parteix de la Filosofia de la Natura per explicar que tot allò que ens envolta és ‘creació’.
 

Roser Vernet, coordinadora del projecte Priorat en Persona del Centre Quim Soler, una trobada d'intercanvi entre escriptors i persones de la comarca per a la construcció d'un imaginari literari propi i compartit

Lluís Llobet, director del Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN), un espai que acull residències artístiques i de recerca localitzat als Pirineus, parla de les relacions existents entre art-cultura-alimentació i les dinàmiques entre el món rural i l’urbà

Clara Garí, del projecte GrandTour, acollit pel centre d’art contemporani Nau Côclea, que combina l’art de caminar i les relacions entre el paisatge i les arts

Albert Gusi, organitzador del projecte NYS Polígon Arts, un festival que apropa la indústria a la ciutadania mitjançant la cultura contemporània que té lloc a Castellbisbal.
 
 

Projecte Priorat en Persona|  prioratenpersona.cat

Projecte Priorat en Persona | prioratenpersona.cat
 
 

Ponència d’Anna Lambertini, professora d’Arquitectura del Paisatge de la Universitat de Florència, en la qual analitza com el paisatge, la imaginació i la creativitat són eines poderoses per reinventar el paisatge quotidià.
 

Ponència de Benito Burgos, coordinador del programa Cultura y Ciudadanía del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, en la qual recull una sèrie de pràctiques culturals i d’investigació artística que repensen els relats al món rural.
 

Ana Francisca Azevedo, profesora de Geografia de la Universidad do Minho, Portugal

Rubens de Andrade, urbanista i paisatgista de l’Escola de Belles Arts de la Universidade Federal do Rio de Janeiro, que explica el projecte Paisagens Híbridas, un grup de treball que analitza ls dinàmiques orgàniques i inorgàniques dels ‘paisatges inventats’

Cristina Consuegra, antropòloga i economista de la Universidad de los Andes, comparteix la seva pràctica híbrida entre antropologia, cuina i art per explicar la relació entre plantes i persones

Paula Bruna, ambientòloga i artista visual, parla del pensament ecològic en l'art i obre el següent debat: ‘si existeix l’Antropocè, per què no existeix el Plantocè?’
 

Ponència per Fernando García-Dory, artista i agroecòleg, membre de l’Instituto de Sociología y Estudios Campesinos, en què explica com ha evolucionat el projecte Campo Adentro (Inland), una plataforma sobre la gestió rural i de l’art sorgida en 2009.
 
 

Estructura del projecte Campo Adentro | inland.org

Estructura del projecte Campo Adentro | inland.org
 
 

Ponència per Rosa Cerarols, professora de la Facultat d‘Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, en la qual ens acosta a la geocreativitat a través de la mirada de diversos artistes i geògrafs.
 

Pau Catà, director de CeRCCa, s’endinsa en els projectes internacionals de la mà de NACMM, sobre el fenomen de les residències artístiques i iniciatives que promouen la mobilitat d’artistes, escriptors i investigadors al Nord de l’Àfrica
 

Gustavo Frittegotto, fotògraf argentí que reflexiona al voltant de l’arrelament de les persones amb el territori i l’abandonament de l’hàbitat rural a Proyecto Intemperie

Lucía Loren, artista que vincula les seves intervencions efímeres amb el pensament crític, les emocions i la participació per donar sentit al sentiment de pertinença al territori

Clara Nubiola, artista que fa servir del dibuix, les anotacions personals i la participació col·lectiva per acostar-se al territori més quotidià.
 
 

Ombra, intervenció de Lucía Loren a Suïssa | lucialoren.com

Ombra, intervenció de Lucía Loren a Suïssa | lucialoren.com


 
 

Per a més informació podeu consultar:
 


 


 

_____________________________________________________________________