Com poden contribuir els museus a resoldre la crisi climàtica?

Hem d’esperar el moment en què la vida quotidiana, tal com la coneixem, ja no sigui viable? Quines polítiques s’han emprès i quines accions es poden dur a terme des dels museus? Tot seguit us presentem dos articles de 'Museum Management and Curatorship', que mostren la capacitat d’incidir i d’actuar que tenen els museus davant la crisi climàtica.


Museus en temps perillosos.

La comunitat museística encara no ha mantingut una conversa directa sobre la crisi climàtica, incloent el paper i les responsabilitats dels museus a l’hora d’abordar-la. 

L’objectiu d’aquest article, de Robert R. Janes, fundador i copresident de la ‘Coalició de Museus per la Justícia Climàtica’, és avaluar l’amenaça combinada de la crisi climàtica i la pandèmia per la Covid-19, examinar la inèrcia que dificulta la comunitat museística com a força transformadora i suggerir maneres en què els membres de la comunitat museística poden activar la seva agència personal i de l’organització.

Els autors, demostren que tant la valentia com la creativitat són signes distintius dels enfocaments innovadors que tots hem d’abraçar per fer front a la crisi climàtica. D’altra banda però, afirmen que la influència i la capacitat dels museus per afrontar la crisi climàtica romanen en gran part latents, esperant un moment indefinit del futur en què la comprensió s’alinei amb l’acció. Però ens estem quedant sense temps tot esperant que convergeixin.

Aquest número temàtic de Museum Management and Curatorship vol inspirar els museus a l'acció mitjançant l'exemple. Més enllà de l’esperança que es demana a les persones preocupades per la crisi climàtica, el que demana és el coratge i la determinació necessàries per prendre les decisions i les accions difícils que es necessiten ara mateix: un moviment museístic mundial per tal d’afrontar la crisi climàtica.


The British Museum of Decolonized Nature.


 

Evolució de la política de canvi climàtic i dels museus


 

Aquest resum de Henry McGhie fundador de ‘Curating Tomorrow’, recull les accions i les polítiques internacionals sobre canvi climàtic que abasten els darrers 30 anys i ressegueix com es relacionen amb les activitats dels museus. També presenta oportunitats perquè els museus incorporin el canvi climàtic al seu treball per tal d’accelerar les seves contribucions a l’acció climàtica. Les estimacions del nombre de museus oscil·len entre 55.000 i 80.000. Col·lectivament, tenen el potencial de contribuir mes a l’acció climàtica que un país petit, tant mitjançant programes educatius i d’investigació, com mitjançant l’ús dels recursos. Com a institucions relacionades amb el patrimoni, els museus tenen un paper clau a l’hora d’afrontar el repte definitiu del nostre temps, així com l’obligació de la societat de complir aquests rols.

L’article presenta 10 lliçons claus que poden accelerar l'acció climàtica entre museus (en termes dels aspectes d'Acció per a l'empoderament climàtic) i com poden els museus avançar en l'acció climàtica en l'era dels objectius de desenvolupament sostenible, en el marc de l’Agenda 2030.


 

Podeu llegir i descarregar-vos els articles.


 

Robert, Janes R.  (2020). Museums in perilous times. Museum Management and Curatorship. 

DOI: https://doi.org/10.1080/09647775.2020.1836998


 

McGhie, Henry  (2020). Evolving climate change policy and museums.  Museum Management and Curatorship.

DOI: https://doi.org/10.1080/09647775.2020.1844589


 

****